Lehtikuva/ STAN HONDA

Sähköposteihin on Suomessakin tullut englanninkielisiä huijausviestejä, joilla on kerätty rahaa muka Haitin hädänalaisille. Suomalaislähtöisiä huijauksia ei ole täällä tiedossa.

Edward lähetti minulle sähköpostia. Hän kertoi ”tuhansien haitilaisten epätoivoisesti tarvitsevan hätäapua” maanjäristyksen takia.

Edward ilmoitti edustavansa Britannian Punaista Ristiä. Edwardin mukaan voisin toimittaa apuni kätevästi Western Unionin maksumääräyksenä vastaamalla hänen viestiinsä.

Viesti tuntui heti arveluttavalta. Sen englanninkieli oli paikoin kömpelön oloista. Toivotut avustussummat olivat suurenpuoleisia: pieni lahjoitus olisi 100–900 Britannian puntaa ja suuri tuhannesta punnasta eteenpäin. Tuhat puntaa on 1 145 euroa.

Jos on epävarma, kannattaa tarkistaa, että järjestön tilinumero on oikea.

Ja miksi tunnetun järjestön puolesta lähettäisi sähköpostia joku ”Edward”, jonka sähköpostiosoite ei edes mitenkään viittaa Punaiseen Ristiin?

Huijauksia liikkuu maailmalla. Siitä kertoo jo se, että Britannian Punaisella Ristillä on erikseen yksi sähköpostiosoite, johon voi ilmoittaa epäillyistä huijauksista.

ILMOITUS

Lähetin kopion Edwardin viestistä tähän osoitteeseen ja sain vastauksen, jossa epäilyni vahvistettiin. Britannian Punainen Risti kertoi tekevänsä yhteistyötä Western Unionin kanssa saadakseen selville huijausviestien lähettäjän.

Suomessa ihmiset ovat aika valppaita

Keräyssuunnittelija Regina Laurèn Suomen Punaisesta Rististä sanoo, ettei heidän tietoonsa ole tullut vastaavia huijausyrityksiä SPR:n nimissä.

Laurènin mukaan Suomessa tapahtuu joskus, että joku nuori lähtee keräämään rahaa muka SPR:n lippaaseen.

– Nämä on kuitenkin helppo havaita. Ihmiset tietävät, että jos kerääjällä ei ole SPR:n liivi päällä, hän tuskin on oikealla asialla.

Laurèn muistuttaa, että oikealla SPR:n kerääjällä pitää olla lisäksi numeroitu keräyslista, tämän vuoden lupatarra ja nimilappu.

Laurèn kertoo, että SPR lähestyy yleensä vain vakiolahjoittajiaan, omia jäseniään sekä yrityksiä sähköpostitse. Viesteissä on tällöin linkki SPR:n nettisivuille. Haitin yhteydessä SPR on lähettänyt 300 000 sähköpostia myös Huutonet- ja Oikotie-osoitteistojen perusteella.

– Ihmiset ovat yleensä valppaina ja soittavat meille, jos epäilevät vilppiä. Nytkin useat yritykset tarkistivat, että sähköposti on tullut oikeasta paikasta.

Laurèn kehottaa ihmisiä varmistamaan SPR:n nettisivuilta, että tilinumero on oikea, ennen kuin tekevät lahjoituksensa.

Kampanjapäällikkö Minna Karvinen Suomen Unicefista ei ole törmännyt huijausyrityksiin. Hän kuitenkin pelkää, että ne yleistyvät Suomessakin.

– Netti tekee huijarien työn helpommaksi. On paljon helpompi lähettää 10 000 sähköpostia kuin sama määrä kirjeitä. Voi myös olla, että isojen katastrofien yhteydessä ihmisillä on kiire toimia ja harkinta huonompaa.

– Suosittelen keräyksiin samaa kuin netin ja sähköpostin käyttöön yleensäkin eli harkintaa ja talonpoikaisjärkeä.

Unicef lähettää sähköpostia vain postituslistalleen liittyneille henkilöille.

Samoin Pelastakaa Lapset -järjestö kerää sähköpostitse vain vakiotukijoiltaan. Järjestön tiedottaja Max Holm kehottaa aina tarkistamaan lähteen, jos epäilee viestin aitoutta.

Holmin mukaan Suomea suojaa se, että Suomi on aika pieni ”markkina-alue” huijarillekin. Ulkomailta toimivan huijarin ei juuri kannata räätälöidä viestejään Suomea varten, kun huijauksen usein erottaa jo huonosta suomenkielestä.

Takavuosina kohistiin epämääräisten järjestöjen keräyksistä, joista varsinaisille avustettaville päätyi vain murto-osa, jos sitäkään. Haastateltavat eivät usko, että tämä olisi vaikuttanut vakiintuneisiin avustusjärjestöihin kohdistuvaan luottamukseen.

Keräyssihteeri Sirkka Arpiainen Kirkon Ulkomaanavusta vahvistaa, että ihmiset ovat valppaina. Tuore tekstiviestikampanja poiki paljon tarkistussoittoja.

Huijausviestit tyyppiä ”419”

Pari päivää Edwardin jälkeen minua lähestyi nimimerkki RED CROSS, jonka viesti oli sanasta sanaan sama. Viesti oli jopa sattumoisin tullut aivan samasta sähköpostiosoitteestakin. Se viittaa Phoenixin yliopistoon Yhdysvalloissa, mutta viestin todellinen alkuperä voi olla ties missä.

Edward ja RED CROSS ilmoittivat viestissään aivan oikean Britannian Punaisen Ristin postiosoitteen. Lisäksi he olivat nähneet sen verran vaivaa, että viestissä mainittiin useita henkilöitä, jotka oikeasti työskentelevät Britannian Punaisessa Ristissä.

Huijausviestejä alkoi liikkua heti Haitin maanjäristyksen jälkeen. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoitti niistä jo kaksi viikkoa sitten.

Britannian Punaisen Ristin nimissä lähetettyjä huijausviestejä on putkahtanut esiin eri puolilla maailmaa. Asiantuntijat luokittelevat ne ”nigerialaiskirjeiksi” eli 419-huijauksiksi. Numero viittaa viittaa Nigerian rikoslain asiaa koskevaan pykälään. Haiti-viestit voivat kuitenkin olla peräisin mistä tahansa, ei välttämättä Nigeriasta.

Liikkeellä on myös toisenlaisia huijauksia. Niissä on Haitin hädänalaisten varjolla ohjattu vastaajia sivuille, joilta voi ladata ”viruksentorjuntaohjelman”, joka todellisuudessa istuttaa viruksen koneeseen.

Hävetkää, Edward ja kumppanit!