jarmo lintunen

Vasemmistoliitto esittää Suomeen minimipalkkajärjestelmää.

Vasemmistoliitto haluaa Suomeen kymmenen euron vähimmäispalkan. Se esittää myös työn jakamista nykyistä useammalle lyhentämällä työaikaa.

– Minimipalkka helpottaisi työelämään tulevien asemaa, he tietäisivät, mitä voivat vaatia, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi maanantaina puolueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Esitykset sisältyvät puolueen kesän puoluekokouksessa hyväksyttävän tavoiteohjelman luonnokseen, joka on nyt kansalaisten kommentoitavana muun muassa internetissä.

1 700:lla kuussa voi elää

Arhinmäki totesi, että minimipalkka on tärkeä asia erityisesti opiskelijoille ja pätkätyöntekijöille. Hän arvioi, että se olisi merkittävä myös ulkomaisille työntekijöille, joilla varsinkaan ei ole yleensä käsitystä suomalaisesta työehtosopimusjärjestelmästä.

ILMOITUS

Kympin tuntipalkka tekee noin 1 700 euron kuukausipalkan kokopäivätyöstä.

– Sillä voi jo elää säällisesti, Arhinmäki totesi.

Minimipalkkajärjestelmä ei kuitenkaan muuttaisi nykyistä työehtosopimusjärjestelmää, jossa aloittain määritellään työehdot.

– Minimipalkka nostaisi kuitenkin alimpia palkkoja esimerkiksi siivoojille tai kaupan kassoille.

Puolueessa työn polkumyyntiä eli muutaman euron tuntipalkkoja pidetään tärkeänä periaatteellisena kysymyksenä.

– Hyväksytäänkö meillä todella, että työtä voi teettää palkalla, jolla ei tule toimeen? Arhinmäki kysyi. Hän ei usko ay-liikkeessä elävään arvioon, että minimipalkka laskisi palkkoja.

– Eurooppalaiset kokemukset eivät osoita, että näin kävisi.

Lyhempi työaika, pidempi ura

Vasemmistoliitossa arvioidaan, että viime vuosien politiikalla ei pystytä lisäämään työpaikkoja riittävästi sittenkään, kun lama hellittää. Lääkkeeksi se tarjoaa työajan lyhentämistä yhdessä teollisuuden jalostusasteen nostamisen ja palvelujen lisäämisen kanssa.

– Joka laman jälkeen työttömyys on jäänyt aiempaa korkeammalle tasolle. Nyt pitäisi huolehtia, ettei taas käy näin, Arhinmäki totesi.

Lyhyempi työaika auttaisi ihmisiä jaksamaan töissä.

– Se auttaa jaksamaan, mutta myös pidentää työuria, Arhinmäki heittää eläkeuudistusta valmistelevalle Rantalan työryhmälle, jonka on määrä saada työnsä päätökseen kuun loppuun mennessä.

Tavoiteohjelmaluonnos löytyy osoitteesta vuorovaikuta.org/viewforum.php?f=21