Fastily

Suomalaisyhtiöiden puupelloilla maksetaan hyvin, mutta vapaapäivät ovat tiukassa.

– Vapaahetkinä täällä pitkästyy kuoliaaksi. Kaikki ajanviete on tuotava mukanaan, suomalaisen Botnian metsäplantaasilla Uruguayssa työskentelevä nuori mies sanoo.

Alejandro de Leiva ahkeroi puupellolla 12 päivää putkeen, minkä jälkeen on kaksi päivää vapaata. Silloin de Leiva matkustaa Paysandún maakunnan pääkaupunkiin tapaamaan entisen vaimon luona asuvaa tytärtä ja uutta tyttöystäväänsä.

De Leivan työmaan omistaa suomalaisen Botnian tytäryhtiö Forestal Oriental SA. Plantaasit siirtyivät hiljan kokonaan UPM:n omistukseen, samoin kuin 91 prosenttia Botnian suuresta sellutehtaasta Uruguayn Fray Bentosissa.

Eukalyptusviljelmillä on de Leivan ohella noin 300 työntekijää. Vain seitsemän on Forestal Orientalin palveluksessa, loput on pestattu alihankkijoiden kautta.

Kiista Argentiinan
kanssa Haagissa

Uruguayjoen Argentiinasta erottamiin rajamaakuntiin on syntynyt jo yli 200 000 hehtaarin metsäplantaasit. Puun suurkuluttajiin kuuluu Botnian tehdas, joka pystyy tuottamaan miljoona tonnia sellua vuodessa.

ILMOITUS

Rakennusvaiheessa tehtaasta pelättiin tulevan paha saastuttaja, mikä synnytti mittavat protestit varsinkin joen vastarannalla Argentiinan Gualeguaychússa.

Mielenosoittajat sulkevat vieläkin ajoittain joen yli kulkevat sillat, mikä haittaa matkailua ja muuta liikennettä.

Haagin kansainvälisen tuomioistuimen odotetaan lähikuukausina antavan päätöksensä jutussa, jossa Argentiina syyttää Uruguayta maiden rajajokea koskevan sopimuksen rikkomisesta.

Mielenosoittajat ovat ilmoittaneet jatkavansa protesteja päätöksestä riippumatta.

Uruguayn suurimpia
vientiyhtiöitä

Forestal Orientalin puupelloilla työskentelevät ovat tyytyväisiä omistuksen siirtymiseen UPM:lle. Botnia on nyt Uruguayn kuudenneksi suurin vientiyhtiö, ja kasvun uskotaan jatkuvan omistajanvaihdoksen myötä.

– He aikovat ostaa lisää maata, mikä voi tuoda työtä ja työpaikkoja. Ehkäpä meille maksetaankin paremmin, ja saamme vapaat viikonloput, eräs työntekijä heittää.

Uruguayn edellinen vasemmistopresidentti Tabaré Vázquez rohkaisi erityisesti metsäsektorin ja ulkomaisten investointien kasvua.

Ympäristöväki arvostelee yhden nopeakasvuisen lajin eukalyptus- ja mäntyviljelmiä, jotka köyhdyttävät maaperää ja vesivaroja.

Nykyinen, niin ikään vasemmistolainen, presidentti José Mujica joutui hiljan rauhoittelemaan kansaa vakuuttamalla, ettei Stora Enson kaavailemaa uutta sellutehdasta rakenneta Fray Bentosiin, kuten huhuttiin.

Vapaapäiviä vain
neljä kuukaudessa

Puuplantaaseja on 1990-luvulta lähtien syytetty kehnoista työoloista.

Ammattiliitojen mukaan vasemmiston valtaantulo 2005 kohensi tilannetta, kun lakeja ja valvontaa kiristettiin. Joulukuussa 2008 säädetty laki määräsi kahdeksan tunnin työpäivän ja puolen tunnin ruokatunnin kaikille maaseudun työntekijöille.

Alihankkijoiden tarjoamissa työehdoissa on kuitenkin paljon parantamisen varaa, varsinkin syrjäseuduilla, ay-aktivistit sanovat.

Tuorein tapaus paljastui keskisessä Tacuarembón maakunnassa, jossa metsätyöläiset asuivat teltoissa orjuutta lähenevissä oloissa ilman mitään sosiaaliturvaa.

De Leiva vahvistaa työolojen kohentuneen viime vuosina. Vapaapäivät ovat kuitenkin yhä tiukassa. Moni saa hänen laillaan 12 päivän raadannan jälkeen vain kaksi vapaata. Vaihtoehtona on paiskia töitä koko kuukausi ja pitää neljä vapaata. Työnjohto tekee kuitenkin viisipäiväistä työviikkoa.

Palkkaa maksetaan tehtävien mukaan. Puupellolla työskentely tuo 17,5 euroa päivässä, mutta lannoitteiden levittäjä saa tuplapalkan. Uruguayn minimipalkka on vain 5,6 euroa päivässä, joten plantaaseilla tienaa verrattain hyvin. Työ on kuitenkin usein kausiluontoista.

Puupellot työllistävät pelkästään Uruguayn läntisissä rajamaakunnissa 6 000 henkeä, ja lähivuosille kaavaillaan pariatuhatta työpaikkaa lisää.