Petr Kadlec

Tšekin hallitus haluaa siirtää poliisin resurssit vähäisistä käyttörikkeistä suuren luokan huumerikollisten jahtaamiseen.

Tšekin rikoslain uudet huumepykälät ja niitä täsmentävä hallituksen asetus ovat olleet voimassa jo pari viikkoa.

Kohu käy kovana otsikoissa: ”Prahasta tuli Euroopan uusi Amsterdam”, ”Täällä sallitaan huumeiden hallussapito” ja niin edelleen.

Tšekin poliisin huumeyksikkö ja kaksi tärkeintä, huumeisiin keskittynyttä valtionlaitosta kuitenkin katkaisevat hurjimmat huhut. Laki ja asetus on luettava niin kuin ne on kirjoitettu, tähdentää huumepoliisin päällikkö Jakub Frydrych.

Huumeiden kasvatus ja valmistus tai hallussapito, levitys tai salakuljetus pysyvät lainvastaisena ja rangaistavana tekona. Laki määrittelee erilaisten tekojen tuomiorajat enimmillään 18 vuodeksi vankeutta.

Olennainen muutos tuli kuitenkin siitä, että pienten määrien hallussapito ei enää ole rikos, vaan rike.

ILMOITUS

Poliisi ei enää – tilanteesta riippuen – kuljeta vähistä huumeista kärähtäneitä tutkintaselleihin eikä aloita esitutkintaa, eikä syyttäjä nosta rikossyytettä. Huumeen käyttäjä saattaa selvitä huomautuksella tai kaupunginhallinnon tai kunnantalon langettamalla rikesakolla.

Sakko voi nousta jopa 15 000 korunaan eli lähes 600 euroon, mikä on monelle ihmiselle kuukauden palkka puhtaana käteen.

”Suurempi kuin pieni”

Laki- ja huumeasetuspykälien avainmuotoilu periytyy vanhasta rikoslaista. Huumeen määrä ei saa olla ”suurempi kuin pieni”.

Jo vanhan lain aikana muotoilu salli syyteharkinnan. Poliisien, syyttäjien ja tuomareiden keskuudessa kiersi eri huumeiden ”pieniä” määriä pohtiva lunttilappu. Sen epävirallisuus merkitsi kuitenkin sattumanvaraisuutta, mielivaltaa ja joskus korruptiota.

Jan Fischerin virkamieshallitus päästi huumemääristä käydyn keskustelun julkisuuteen jo joulukuun alkupuolella, mutta piti sitten pitkän harkintatauon.

Lopputulos on varsin raju: rikkeen ja huumerikoksen rajana esimerkiksi 15 grammaa kannabista (marihuanaa) on vielä pieni määrä. Samoin neljä ekstaasi-pilleriä tai kapselia, viisi LSD-lappusta tai annosta, yksi gramma kokaiinia.

Tšekin ”oman” muotipiristeen pernikin eli pervitiinin (metamfetamiinin) pieni määrä jää kahteen grammaan. Sotien aikana pervitiini tuli tutuksi Suomenkin kaukopartiomiehille ja lentäjille, myöhemmin myös rintamamiehille.

Lisäksi viiden oman hamppukasvin kasvatus kotinurkissa on pienempää kuin suurta. Samoin viisi kaktusta tai 40 sientä.

Kun asiantuntijan mukaan kannabiksen yhdestäkin grammasta voi kääräistä viisi sätkää, yhdelle ihmiselle 15 grammaa riittää jo aika pitkään.

Resurssit vähissä

Keskustelussa uusien pykälien puolustajat vetoavat valtionhallinnon resurssipulaan. Oikeistohallitus puhdisti kovalla kädellä poliisista vanhaa kaartia, mutta nyt talouskriisi ei salli uuden väen palkkausta. Epäinhimillisen ahtaat vankilat pursuavat pikkurikollisia, mutta henkilökuntaa on karsittava.

Tässä tilanteessa huumepolitiikan pääisku pyritään suuntaamaan todellisiin huumerikollisiin, kansainvälisesti järjestyneisiin ”firmoihin” ja niiden lonkeroihin.

Yksittäisten ensikäyttäjien poimiminen olisi tietysti helppoa, mutta sellien ja oikeusasteiden täyttäminen nuorilla, sosiaalisen ahdingon altistamilla ”rikollisilla” ei ole Fischerin hallituksen mielestä enää mielekästä.

Nuorten uhrien simputus päin vastoin kyseenalaistaa poliisi- ja oikeuslaitoksen uskottavuuden, kun samaan aikaan todella mittavien talousrikosten tutkinta peittyy maton alle tai tekijät pääsevät karkaamaan, ja korruptio kukoistaa uusrikkaiden ja valtionhallinnon piirissä.

Erään käsityksen mukaan Fischer rohkenee ratkoa asioita kylmän rationaalisesti juuri väliaikaisen virkamieshallituksen pääministerinä. Hallituksen ei tarvitse pelätä moralistien poliittisia purkauksia.

Naapurit arkailevat

Tšekin uudet huumepykälät epäilemättä murtavat itäisen Keski-Euroopan tähän asti yhtenäisen, tiukkatulkintaisen rikoslakirintaman. Lievienkin huumeiden kriminalisointi ja ehdoton torjunta ulottuu myös Pohjoismaihin, ainakin lakien kirjaimena.

Etenkin Tšekin naapurit, katoliset maat Puola, Slovakia ja Unkari pelkäävät Tšekin esimerkkiä. Toisaalta esimerkiksi Puolassa Donald Tuskin hallitus hahmotteli jo viime kesänä samantapaisia askeleita.

Itävallassa kansallismielisimmät poliitikot vaativat hallitukseltaan teräviä vastalauseita Tšekkiä vastaan. Maan media puhuu huumeiden ”laillistamisesta”. Itävallan poliisi aikoo tiukentaa rajaliikenteen tarkastuksia. Myös Saksasta saapuu tv-ryhmiä kuvaamaan idän uutta Amsterdamia.

Tunnettu prahalainen asiantuntija, psykologi Ivan Douda huumenuoria auttavasta Drop In -säätiöstä vakuuttaa Lidove Novinyssa, että Tšekki ei suinkaan muutu miksikään vapaaksi temmellyskentäksi.

Pilveä pössäyttelevät naapurimaiden nuoret toisaalta saattavat tuntea olonsa Tšekissä vapaammaksi. Nyt he tietävät tarkasti huumerikoksen ja rikkeen rajat. Samaan tapaan kuin vastuuntuntoinen autoilija käsittää eron kännipäisen kolarikaahaamisen ja pysäköintirikkeen välillä.