Jarkko Mänttäri

Vuoden verran seisonut Heinolan vaneritehdas ei enää käynnisty, kun UPM toteuttaa marraskuun alussa ilmoittamansa isot leikkaukset sellaisenaan.

Heinolan vaneritehdas ja saha siirtyvät osaksi Suomen metsäteollisuushistoriaa samoin kuin Kaukaan vaneritehdas Lappeenrannassa ja jalostetehdas Parkanossa. UPM:ltä katoaa saneerauksen myötä yhteensä 830 työpaikkaa.

Suljettavien tehtaiden osuus on noin 650 työpaikkaa, ja loput vähennykset kertyvät konsernin muista yksiköistä.

Laki täyttyi. Ei siinä oikein muuta ollut

Heinolan vaneritehtaan pääluottamusmiehen Terho Leppäsen luonnehdinta tehtaalla käydyistä yt-neuvotteluista on tyly.

– Laki täyttyi. Ei siinä oikein muuta ollut kuin että sovittiin, millä maksetaan irtisanomisajan palkat. Väen vähennys toteutuu Heinolassa sellaisena kuin UPM ennen neuvottelujen alkua ilmoitti.

ILMOITUS

Heinolan vaneritehtaan toiminta oli käytännössä koko viime vuoden ajan pysähdyksissä. Suurin osa tehtaan henkilöstöstä ei enää tehtaalle palaa irtisanomisaikanakaan. Koneiden purkaminen työllistää lähinnä kunnossapitoväkeä.

– Seisokki alkoi tammikuun 19 päivänä viime vuonna ja Irtisanomiset tapahtuvat nyt tammikuun 20.päivänä. Kaikilla on työvelvoite irtisanomisajan, mutta varmaan 90-prosenttisesti irtisanomisajan palkat maksetaan kotiin. Ei ne aja tehdasta enää käyntiin.

Iso osa jää tyhjän päälle

Leppäsen mielestä työnantajan kustantamat työllistämis- ja koulutusohjelmat auttavat vain pientä osaa työpaikkansa menettävistä. Osa irtisanottavista on koulutuksessa ja muutamat ovat löytäneet työpaikan muualta. Eläkeputkikaan ei ole monelle ratkaisu.

– Iso osa porukasta jää tyhjän päälle odottamaan jotain ratkaisua. Uusia työpaikkoja ei tunnu syntyvän mihinkään muuallekaan, Leppänen harmittelee.

Heinolan-tehdas on työntekijöiden mielestä niin koneiden ja laitteiden kuin tuotteidenkin puolesta täydessä iskussa, mutta tehtaan kohtalosta päättäneet olivat toista mieltä.

Heinolassa valmistettiin vaneria noin 80 vuoden ajan. Heinolan Faneeri perustettiin vuonna 1929, ja tuotanto käynnistyi kaksi vuotta myöhemmin. Vuonna 1975 tuotantolaitokset siirtyivät Enso Gutzeit Oy:n omistukseen, 15 vuotta myöhemmin omistajaksi tuli Schauman Wood Oy ja vuodesta 1996 lähtien tehdas on kuulunut UPM-konserniin.