U.S. Navy Photo

Ilmainen huvipuisto on opposition mielestä köyhien pilkkaamista.

Yli miljoona nicaragualaista lasta ja nuorta saa huvitella ilmaiseksi huvipuistossa, jonka vasemmistolainen presidentti Daniel Ortega avasi joulukuun ajaksi. Arvostelijat pitävät elettä tuhlailevana populismina, mutta lapsilla on hauskaa.

Pääkaupungin Managuan laidalle rakennettu huvialue kantaa nimeä Solidaarinen joulu 2009. Huvipuistolaitteiden sekaan on tehty myös Nicaraguan ensimmäinen luistinrata, jolle riittää ihmettelijöitä trooppisessa maassa.

Ortegan puoliso Rosario Murillo avasi marraskuun lopulla huvipuiston, joka on auki tammikuun 3. päivään. Ennakkolaskelmien mukaan ilmaisista huveista nauttii 1,5 miljoonaa lasta ja teiniä, joita tuodaan hallituksen vuokraamilla koulubusseilla eri puolilta maata.

Hallitus värväsi myös tuhansia taiteilijoita valmistamaan paperimassasta 100 000 karkeilla täytettyä piñata-palloa, jotka lapset saavat rikkoa joulunaluspäivinä. Joulupäivänä jaossa on lisäksi 300 000 ilmaista lelua ja tuhansittain ruokakuponkeja köyhille perheille.

”Hanke tekee
pilkkaa köyhistä”

Murillo on velvoittanut viranomaiset huolehtimaan siitä, että tuhannet katulapsetkin pääsevät osallisiksi huvipuiston iloista.

ILMOITUS

Närkästynyt oppositio laskee lystin maksavan vähintään 4,5 miljoonaa euroa.

Ortegan johtamasta sandinistiliikkeestä lohjenneen oppositioryhmän presidenttiehdokkaana ollut Edmundo Jarquín katsoo hankkeen tekevän pilkkaa köyhistä.

– Ihmiset haluavat työtä, palkkaa ja ihmisarvoa eivätkä hyväntekeväisyyden murusia, hän sanoo.

– On tuhlausta kuluttaa valtion rahaa huvipuistoon, kun maassa on 11 000 koulua vailla kattoa, liberaalien kongressiedustaja María Eugenia Silva moittii.

Ortega käskee arvostelijoitaan häpeämään.

– Tämä on sirkus, mutta se tekee ihmiset onnellisiksi, hän vakuuttaa.

”Myönteinen ele
hallitukselta”

Perheet ottavat ilon irti ilmaisista huveista.

Viisi- ja kahdeksanvuotiaiden poikien isä Norman Centeno kiistää kuuluvansa hallituksen kannattajiin. Hän tuli kuitenkin perheineen nauttimaan ilmaisista huveista, ”koska minulla ei muuten olisi ikinä varaa tällaiseen.”

Yksinhuoltajaäiti Rosibel Arauz matkusti kolmen tyttärensä kanssa itäisestä Granadan maakunnasta kokeilemaan luistinrataa.

– Tämä on hallitukselta myönteinen ele. Mikään aiempi hallitus ei ole tehnyt tällaista, joten minusta sen arvosteleminen on häpeällistä, Arauz sanoo.

Ortega otti ensi kerran vallan Nicaraguan vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen ja valittiin muodollisesti presidentiksi vuonna 1984.

Sandinistipuolue hävisi vaalit vuonna 1990, mutta Ortega palasi presidentiksi 38 prosentin äänisaaliilla vuonna 2006. Nicaraguan korkein oikeus päätti lokakuussa, ettei presidentin uudelleenvalinnalle ole rajoituksia. Seuraavat vaalit pidetään 2012.

Nicaraguan faktat

Tasavalta Keski-Amerikassa

Asukkaita 5,7 miljoonaa

Tavoitteena poistaa lukutaidottomuus 2009

Alle 1,5 eurolla päivässä eläviä 31,8 %

Aliravittujen alle viisivuotiaiden määrä uhkaa nousta 38 prosenttiin kaudella 2009–2010 (Lähde: YK-järjestöt)