Arifur Rahman Munir

Intialainen Salil Shetty on nimitetty ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin seuraavaksi pääsihteeriksi.

48-vuotias Shetty ottaa uuden tehtävänsä vastaan ensi kesäkuussa. Hän on vuodesta 2003 lähtien johtanut YK:n Millennium-kampanjaa, jolla pyritään saavuttamaan kahdeksan köyhyydenvastaista tavoitetta vuoteen 2015 mennessä.

Sitä ennen Shetty toimi viisi vuotta brittiläisen köyhyydenvastaisen kansalaisjärjestön ActionAidin johdossa.

Shetty on syntynyt Bangaloressa Intiassa. Hänellä on loppututkinto sekä London School of Economicsista että intialaisesta Ahmedabadin kauppakorkeakoulusta.

Shetty seuraa Amnesty Internationalin pääsihteerinä Irene Khania, joka on toiminut tehtävässä vuodesta 2001 alkaen. Khanin kaudella Amnesty on entistä selvemmin laajentanut toimialaansa poliittisten ja mielipidevankien puolustamisen ja yleisten ihmisoikeuskysymysten lisäksi sosiaalisiin ja globalisaatiosta aiheutuviin ongelmiin.

Khan jättää pääsihteeriyden jo tämän vuoden päättyessä. Välikautena kesäkuuhun asti vt. pääsihteerinä toimii Amnestyn tutkimuksesta ja alueellisista ohjelmista vastaava johtaja Claudio Cordone.

Shettyn nimityksestä ilmoitettiin maanantaina Lontoossa. Amnesty Internationalin hallituksen puheenjohtaja Peter Pack sanoi tuolloin, että järjestöllä on kunnianhimoiset suunnitelmat laajentaa toimintaansa erityisesti ”globaalissa etelässä” eli kehitysmaissa. Amnesty viettää 50-vuotisjuhliaan vuonna 2011.