Vanhentuneen sirkkelin käytössä vahingoittuneet sormet toivat sakot Forssan LVI-Valmisteelle ja sen johdolle.

Forssa-Loimaan käräjäoikeus tuomitsi Forssan LVI-Valmiste Oy:n 2 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja sai 40 päiväsakon eli 1 240 euron, tuotantopäällikkö 30 päiväsakon eli 990 euron ja työnjohtaja 30 päiväsakon eli 900 euron rangaistuksen samasta työturvallisuusrikoksesta.

Onnettomuuteen johtaneessa tilanteessa työntekijä oli sahaamassa äänieristelevyjä pöytäpyörösahalla. Poistaessaan levyn palaa pyörivän terän läheltä hänen kätensä osui terään ja sormet vahingoittuivat.

Määräysten mukainen
säätö mahdotonta

Hämeen työsuojelupiirin tutkimuksissa ilmeni, että pöytäpyörösahan terän yläsuoja oli säädetty yläasentoonsa. Näin terä jäi pöydän yläpuoliselta osalta lähes kokonaan suojaamattomaksi.

Työsuojelutarkastajan mukaan saha oli selvästi vanhentunut ja sopimaton kyseiseen työhön. Teränsuojuksen säätöä oli vaikea tai mahdoton tehdä nykymääräysten mukaisesti. Työpaikalla olikin ollut tapana pitää suoja yläasennossa. Sitä ei siis säädetty työkappaleen mukaisesti, niin kuin pitäisi.

ILMOITUS

Työsuojelupiirin mukaan sormia suojaavaa työntökapulaa ei ollut ja työhön opastus oli ollut puutteellista.

Korvauksia työntekijälle
17 000 euroa

Käräjäoikeus katsoi, ettei työnantaja ollut tehnyt työturvallisuusmääräysten edellyttämiä riittäviä toimia työturvallisuuden varmistamiseksi. Sen mukaan työntekijän opastus oli laiminlyöty eikä sahalla ollut ollut käytettävissä työntökapulaa käsien suojaamiseksi.

Oikeus tuomitsi vastaajat maksamaan tapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle korvauksia kivusta ja särystä, pysyvästä haitasta ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 17 000 euroa.