Jarkko Mänttäri

Jyväskyläläinen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Marja Kolu on valittu kolmivuotiskaudeksi kuvataiteen läänintaiteilijaksi Pohjanmaalle. Hän muuttaa Vaasaan tammikuussa.

– Hyvään saumaan tuli tämä valinta. Leipä oli käynyt Jyväskylässä todella kapeaksi. Ei täällä ollut enää mitään töitä. Joulun aika menee nyt työhuoneen tyhjentämisessä, Kolu kommentoi muuttokiireiden keskellä.

Kemin maalaiskunnassa syntynyt Marja Kolu valmistui kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1982. Sen jälkeen hän oli jatko-opiskelijana Pietarin taideakatemiassa (Repin) ja vuonna 2002 hän sai valmiiksi kuvataiteilija AMK -tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Ennen Jyväskylään muuttoa Marja Kolu työskenteli Kuopiossa toimien oman taiteellisen työnsä ohessa tuntiopettajana ja myös Kuopion kuvataiteilijat Ars Liberan puheenjohtajana vuodet 1996–98.

Jyväskylään Kolu muutti vuonna 1998 tultuaan valituksi Keski-Suomen taidetoimikuntaan kuvataiteen läänintaiteilijaksi. Jyväskylässä hän on toiminut myös Taiteilijaseuran puheenjohtajana.

ILMOITUS

Marja Kolu on tunnettu erityisesti mosaiikkitöistään, joita on Jyväskylän seudun lisäksi muun muassa Kuopiossa, Oulussa sekä Vieremällä.

Kunnallispolitiikkaan Marja Kolu on osallistunut Jyväskylässä toimimalla Vasemmistoliiton edustajana kulttuurilautakunnassa. Erityisen ponnekkaasti Kolu on toiminut lähikirjastojen puolesta.

– Jyväskylä on muuttunut kovasti oikeistolaiseksi kaupungiksi. Muutos näkyy kielteisenä kehityksenä myös kulttuuripuolella. Lähikirjastojen sivistyksellistä merkitystä ei ymmärretä, Kolu sanoo.

Kolun lisäksi Pohjanmaan taidetoimikunta on valinnut kaksi muutakin uutta läänintaiteilijaa. Arkkitehtuurin läänintaiteilijana aloittaa Helena Teräväinen Lapualta ja tanssitaiteen läänintaiteilijana Johanna Ikola Seinäjoelta.