Suomalaisten syömän ruuan ympäristövaikutuksista 60 prosenttia kohdistuu kotimaahan. Suurimman vastuun kantaa maatalous, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) keskiviikkona julkistettu selvitys.
Maatalouden osuus vaikutuksista on yli 90 prosenttia. Lopusta vastaavat tuonti, kauppa ja elintarviketeollisuus. Teollisuuden osuus on alle viisi prosenttia ja kuljetusten vajaat kuusi prosenttia.
MTT muistuttaa, että elintarvikeketjun hiilijalanjälki on hyvinvointia tuottavista toiminnoista asumisen jälkeen toiseksi suurin. Sen rooli ympäristön hyvinvoinnin rakentamisessa on merkittävä. Ketjun toiminta vaikuttaa sekä sisävesistöjen että Itämeren rannikkoalueiden vesistön latuun.
MTT on kehittänyt elintarvikeketjulle ympäristövaikutusten arviointimallin, jolla halutaan sitouttaa alan ammattilaiset entistä tiiviimmin osaksi kansallista ympäristöstrategiaa.
Mallin avulla arvioidaan muun muassa ilmastonmuutos- ja vesistöjen rehevöitymisvaikutukset. Etenkin rehevöittävien päästöjen ja vesistöjen tilan parantamisen tulee selvityksen mukaan olla koko elintarvikeketjun ympäristövastuun painopistealueita.
Kuluttajakin tarvitsee tietoa
Selvityksen mukaan suomalainen elintarvikeketju on kansainväliseltä merkitykseltään pieni. Sen arvioidaan kuitenkin kasvavan jatkossa.
– Kasvumahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää, että ketjun ekotehokkuus ja ympäristövaikutusten hallinta ovat kilpailukykyisellä tasolla sekä kotimaassa että kansainvälisesti, selvityksen tekijät toteavat.
Hankkeesta vastaavan MMT:n vanhemman tutkijan Yrjö Virtasen mielestä on tärkeää, että tuotantoketju pystytään raportoiman luotettavasti.
– Tämä lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa kuluttajia ympäristömyönteisemmissä ruokavalinnoissa. Kuluttajien tulee saada tietää, kuinka suuri osuus elintarvikkeiden ympäristökuormituksesta jää maamme rajojen ulkopuolelle.
Selvityksessä vaaditaan, että ketjun eri osien on jatkossa paneuduttava ympäristöongelmiin yhteisvoimin.
– Tuotteita jalostavan elintarviketeollisuuden ja kuluttamisen rajapinnassa sijaitsevan kaupan on kannettava oma vastuunsa ketjun ympäristövaikutuksista, professori Sirpa Kurppa MTT:stä painotti.