EU:n yhteinen lainvalvontaviranomainen, Europol, kertoi viime viikolla, että hiilidioksidin päästölupien kaupassa on tehty miljardiluokan arvonlisäveropetoksia. Viimeisen puolentoista vuoden aikana eräät valtiot ovat menettäneet yhteensä mahdollisesti jopa viiden miljardin euron verotulot.

Rikolliset avasivat päästökauppatilin jonkin maan kansallisessa rekisterissä, joka oli kytketty EU:n yhteiseen päästöoikeusrekisteriin. He ostivat päästöoikeuksia toisesta maasta, jossa niistä ei siellä peritty ulkomaiselta ostajalta arvonlisäveroa ja rekisteröivät oikeudet omassa maassaan.

Päästöoikeudet myytiin valvomattomien välittäjien kautta eteenpäin muutamien välikäsien kautta niin, että lopulliselta ostajalta perittiin arvonlisävero. Tätä ei kuitenkaan tilitetty valtiolle.

Kun veronkiertomahdollisuus huomattiin, Ranskassa, Hollannissa, Britanniassa ja Espanjassa muutettiin verotusmääräyksiä. Tämän seurauksena päästökauppojen määrä putosi jopa 90 prosenttia.

Päästöoikeuksilla käydään kauppaa kuten millä tahansa arvopapereilla ja kaupankäyntiin voivat osallistua muutkin kuin päästöoikeuksien tarvitsijat. Päästöoikeuksien päälle on rakentunut myös johdannaiskauppaa, jossa käydään kauppaa osto- ja myyntioikeuksilla tulevaisuudessa.

Europolin mukaan EU:n päästöoikeusmarkkinoilla käydään kauppaa vuodessa jopa 90 miljardin euron edestä.