SAK:n Lapin aluekokous yhtyy vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään suosituksiin siitä, että viisumi myönnettäisiin vain sellaisille yrityksille, jotka takaavat ulkomailta saapuville marjanpoimijoille matkan, majoituksen ja työvälineiden kustannukset. On myös kohtuullista, että marjanpoimijat saisivat täydestä työpäivästä jonkinlaisen vähimmäistason.

Työsuhteen kiertäminen on järjestön mukaan saatava loppumaan. Ulkomailta kutsutut metsämarjan poimijat ovat työsuhteessa työskenteleviä työntekijöitä. Kysymys on organisoidusta työvoiman hankinnasta metsämarjojen poimintaan.

Vierastyövoiman tuonti turistiviisumilla maahan on Suomen lakien vastaista toimintaa. Käytännössä metsämarjanpoimintaan on tuotu työvoimaa lakeja kiertäen. Laiton työvoiman rekrytointi on estettävä ennen kuin se on muodostunut pysyväksi käytännöksi ja maan tavaksi. Asiantilan korjaaminen kuuluu mielestämme työ- ja elinkeinoministeriölle.

Uuden toimikunnan luotava säännöt

Metsämarjan poimintaan rekrytoidun vierastyövoiman liikenne- majoitus- ja siisteyskulttuuri eivät SAK:n Lapin piirin mukaan myöskään vastaa tämän päivän vaatimuksia Suomessa.

– Sisäasiainministeriön tulisi antaa näitä asioita koskevat ohjeet paikallisviranomaisille noudatettavaksi.

SAK:n Lapin aluekokous esittää, että valtioneuvosto asettaa ensi tilassa toimikunnan, johon kutsutaan edustajat maa- ja metsätalousministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä, sisäasiainministeriöstä, ympäristöministeriöstä, MTK:sta, SAK:sta, Arktiset Aromit ry:stä ja Suomen Marjanpoimijat ry:stä. Toimikunnan tehtävänä olisi luoda vierastyövoiman käytölle ja kutsumiselle metsämarjapoimintaan säännöt seuraavaa marjanpoimintakautta varten.

Kannanotto on lähetetty myös työministeri Anni Sinnemäelle.

Kommentit