Lehtikuva/ Markku Ulander

Pankkitoimihenkilöiden maanantaina alkanut kolmipäiväinen lakko sulki pankkien ovet kaikkialla maassa. Ammattiliitto Suoran viestintäpäällikön Pirjo Salmelan mukaan konttorit ovat olleet kiinni, koska myös ylemmät toimihenkilöt ovat lakossa mukana.

Pankkitoimihenkilöt järjestivät tänään jäsentilaisuuksia eri puolilla maata ja Salmelan mukaan ne ovat täynnä väkeä vahvalla taistelumielellä.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä päättyvän lakon tarkoituksena on vauhdittaa alan työehtosopimusneuvotteluja. Osapuolten välillä ei ole ollut neuvottelukosketusta sovintoesityksen kaatumisen jälkeen. Hylätyn sovintoesityksen mukaan yleiskorotus olisi 1. joulukuuta 0,69 prosenttia ja 1 prosentti keskusteluerän muodossa 1. kesäkuuta ensi vuonna. Suoran mukaan muilla aloilla tänä vuonna toteutuneet palkankorotukset ovat kolmen prosentin tasoa.

Rahoitusalalla ei ole tänä vuonna ollut olleenkaan palkankorotuksia, vaikka pankkien tulokset ovat lamasta huolimatta säilyneet hyvinä. Suoran mukaan osakkeenomistajat ja johto saavat suhdanteista riippumatta aina osuutensa. Nyt myös työntekijäpuoli odottaa osuuttaan hyvistä tuloksista.

Suoran työtaistelu on saanut tukea sekä kotimaasta että ulkomailta. Vakuutusväen liitto ja Erto suosittelevat rahoitusalan töitä tekeville jäsenilleen osallistumista lakkoon. Toimihenkilöunioni on päättänyt, että sen jäsenet eivät tee lakon aikana töitä, jotka kohdistuvat Finanssialan keskusliiton jäsenyrityksiin. Pohjoismainen rahoitusalan työntekijäliitto ja Ruotsin sisarliitto ovat ilmoittaneet, että suomalaista työtä ei saa tehdä muissa pohjoismaissa.

Suomessa käteisautomaatit ovat toimineet toistaiseksi normaalisti. Verkkopankeissa saattaa ilmaantua häiriöitä, joiden korjaaminen voi lakon jälkeenkin viedä tavanomaista kauemmin. Korteilla voi maksaa myös lakon aikana. S-pankit toimivat normaaliin tapaan, sillä niissä noudatetaan Palvelualojen ammattiliiton PAMin työehtosopimusta.