Vasemmistonuoret arvostelee kovin sanoin Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) toimintaa opetusministeriön järjestämässä opintotuen uudistustyöryhmässä.

– On käsittämätöntä, että Suomen ylioppilaskuntien liitto myötäilee esitystä, joka heikentää opiskelijoiden asumisen tukea, vaikka opiskelijat kärsivät jo kohtuuttomasti kalliista vuokrista, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso sanoo.

Sylkäisy vasten opiskelijoita

SYL:n varapuheenjohtaja Leena Pihlajamäki lausui tiistaina, että ”kepit ja porkkanat ovat melko hyvin tasapainossa” työryhmän esityksessä. Vasemmistonuoret ilmoittaa pitävänsä lausuntoa sylkäisynä vasten kaikkien opiskelijoiden kasvoja.

Koivulaakso kiinnittää huomiota myös siihen, että SYL hyväksyy tilanteen, jossa opiskelijoiden tulee ottaa lainaa turvatakseen toimeentulonsa. Opiskelijat ovat nykyisin ainoa ryhmä, joka ei ole oikeutettu toimeentulotukeen ilman elämiseen otettua lainaa.

– Mitä hyötyä opiskelijoille on edustajista, jotka ainoastaan oikeuttavat ministeriön suunnittelemat huononnukset? Koivulaakso lataa.

ILMOITUS

Indeksiin sitominen hyvä muttei riittävä

Vasemmistonuoret toivottaa opintorahan sitomisen indeksiin ja huoltajakorotuksen toteuttamisen tervetulleiksi, mutta huomauttaa, että parannukset ovat riittämättömiä suhteessa esityksessä lisääntyvään kontrolliin ja siihen, että lainapainotteisuutta ei vieläkään kyseenalaisteta.

– Opiskelijat pitäisi alkajaisiksi siirtää yleisen asumistuen piiriin. Pitkän aikavälin tavoitteen on oltava kaikille kuuluva perustulo, joka mahdollistaa opiskelun ja korkeatasoisen tutkimuksen, Koivulaakso sanoo. (KU)