jarmo lintunen

Helsinkiläisten vastustus kasvaa joulukuun alussa julki tullutta ja palvelujen lahtauslistan nimen saanutta leikkauslistaa kohtaan. Kirjastojen lakkauttamista vastustavissa adresseissa on allekirjoituksia jo yli 20 000. Uusia mielenosoituksia on suunnitteilla tiistaina kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokouksen alla järjestettävän lisäksi.

Käpylässä torstaina pidetyssä kansalaiskokouksessa keskusteltiin tarpeesta ryhtyä vastaaviin toimiin, jotta lakkautuslistan muitakaan ehdotuksia ei toteutettaisi. Virkamiestyönä valmistellussa listassa esitetään kirjastojen lisäksi lakkautettaviksi kouluja, terveysasemia, päiväkoteja, vanhuskeskuksia, kulttuurikeskuksia, liikunta- ja nuorisotiloja. Toimenpiteillä on tavoitteena säästää vuositasolla kymmenen miljoonaa euroa.

Käpylässä käydyt keskustelut ovat johtamassa lisätoimiin. Päätös on jo tehty maanantaina 11. tammikuuta järjestettävästä suurmielenosoituksesta palvelujen leikkauksia vastaan.

Mielenosoituspäivän on määrännyt aikataulu, jolla palveluverkon käsittely on tarkoitus viedä kaupungin elimissä eteenpäin. Tuolloin kaupungin palveluverkkoa kokonaisuutena käsittelevän poliitikkojen työryhmän on määrä olla tehnyt työnsä ja asia on kaupunginhallituksen asialistalla.

Tiistaina Kalevankadulla

– Esitys lakkautettavista palvelupisteistä on laajuudessaan pöyristyttävä, katsoo Minttu Sillanpää Kallion Vasemmistoliitosta. Järjestö on yksi tiistain mielenosoituksen järjestäjistä.

ILMOITUS

Sillanpää kertoo lakkautuslistoja vastustavia nettiadresseja olevan useita ja myös useita Facebook-ryhmiä on perustettu. Hänen mukaansa ihmetystä on herättänyt myös tapa, jolla palvelupisteiden lakkauttamista ajetaan.

– Lautakuntien jäsenet on pidetty pimennossa ja on epäselvyyttä, onko lautakunnilla asiassa mitään päätösvaltaa.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta saa tietoonsa mitä mieltä kansalaiset ovat seitsemän kirjaston lakkauttamisesta ennen kokoustaan tiistaina. Lautakunnan kokouspaikan edustalla Kalevankadulla järjestetään mielenosoitus klo 15.45 alkaen. Paikalla ovat lautakunnasta lupautuneet olemaan paikalla ainakin puheenjohtaja Johanna Sumuvuori (vihr.) ja jäsen Alina Mänttäri-Buttler (vas.).

Lautakunnan jäsenten puheenvuoroja kuullaan kello 16.00 alkaen. Puheenvuorojen jälkeen mikrofoni on vapaa.

Lama on tekosyy

Lakkautusuhan alle – jälleen – joutuneiden Harjun ja Munkkiniemen nuorisotalojen puolesta on myös perustettu pikavauhtia Facebook-ryhmiä ja alettu kerätä nimiä adresseihin.

Nuorisotalojen puolustajat syyttävät Helsingin karsivan nuorisotaloverkkoaan umpimähkäisesti.

Toimintojen jatkuvuudesta ei heidän mukaansa ole aloitettu minkäänlaista keskustelua ja lakkautuslistalle on joutunut useita täysin toimivia taloja. Huolestuttavimpana pidetään kuitenkin nuorten kulttuuripalveluiden alasajoa.

Helsingin kaupungilla on varaa ylläpitää musiikkinuorisotalonsa, todetaan Harju-Facebookissa. ”Lamaa käytetään tekosyynä leikkauksille. Jokainen tietää, että ei nuorisotaloja lopettamalla säästetä, eikä laman laskuja makseta.” (KU)

Lauantaina marssii lähikirjastojen lakkauttamista vastustava kulkue Puistolasta Tapulikaupunkiin. Tapahtuma alkaa Puistolan kirjastossa Nurkalla klo 13.00 ja jatkuu kulkueena bussi 75:n reittiä seuraten Tapulikaupungin kirjastolle.