Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila on myöntänyt Kiila-palkinnon taiteilija Erkki Pirtolalle. Vuoden Kiila on vuosittain jaettu tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta tai suorituksesta taiteen, kulttuurin ja yhteiskuntaelämän saralla.

Erkki Pirtolalle palkinto myönnettiin monipuolisesta työstä suomalaisen taiteen parissa. Hän on kuvataiteilija, ansioitunut kirjoittaja, taidekriitikko, tv-toimittaja ja taidekuraattori.

Pirtola on yksi ITE-taideliikkeen perustajista. Hän on ollut mukana tuomassa niin sanottua modernia kansantaidetta esiin. Hän oli perustamassa myös 1980-luvun punk-henkistä Ö-ryhmää, joka järjesti performansseja ja anarkistista tilataidetta.

Erkki Pirtola tunnetaan lisäksi videotaiteen pioneerina, joka vieraili Helsingin tietokoneorkesterin kapellimestarina 2003.

Kiilan johtokunta pitää myös tärkeänä sitä, että Pirtola on ollut mukana nostamassa esiin valtavirrasta sivuun jääneitä taiteilijoita, kuten Kalervo Palsaa tai Roi Vaaraa.

Pirtolalle taide on näyttäytynyt kahleettoman kekseliäisyyden alueena, joka ei kuulu vain eliitin ja pysähtyneistön salonkeihin vaan kaikille.

Kiila-palkinto jaettiin nyt 30. kerran. Aiemmin palkittuja ovat muun muassa kirjailijat Hannu Salama ja Rosa Liksom, teatteriohjaaja Kristian Smeds ja säveltäjä Kalevi Aho. Viime vuonna palkinto annettiin animaatiotaiteilija Katariina Lillqvistille. (KU)