Oulun yliopistolla on ensi vuoden toimintamenoissaan 7,5 miljoonan euron vaje, kertoo Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen Kaleva-lehdessä. Lajusen mukaan syynä on valtion määrärahapolitiikka ensi vuoden alussa voimaan astuvan uuden yliopistolain yhteydessä.

Edellinen ja nykyinen opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) ja Henna Virkkunen (kok.) ovat molemmat luvanneet, ettei määrärahoja vähennetä siirtymävaiheessa, mutta lupauksista ei ole pidetty kiinni.

”Tämä oli kyllä suuri pettymys”, Lajunen toteaa lehdessä. ”Vaatimustaso kasvaa ja määrärahat vähenevät. En voi muuta kuin ihmetellä, miten tässä näin kävi.”

Aalto-yliopisto saa muita enemmän

Oulun yliopiston ohella muidenkin yliopistojen tilanne on samankaltainen – lukuun ottamatta uutta Aalto-yliopistoa. Se saa valtiolta lisärahoitusta ensi vuonna 56 miljoonaa euroa, kun muut joutuvat jakamaan keskenään 17 miljoonaa. Myös yksityisiä lahjoituksia Aalto-yliopisto on saamassa huomattavasti enemmän kuin muut.

Vielä syyskuussa yliopiston lukuvuoden avajaispuheessaan Lauri Lajunen suorastaan ylisti yliopistouudistusta.

”Prosessi on edennyt suunnitellusti ja lopputulokseen on syytä olla tyytyväisiä. Valtiovalta ja erityisesti opetusministeriö ansaitsevat ripeästä ja määrätietoisesta työstä yliopistojen kiitoksen. Kaikki Suomen yliopistojen rehtorien neuvoston esittämät keskeiset tavoitteet ovat nyt toteutuneet”, Lajunen kiitteli.