Lehtikuva/ Markku Ulander

Helsingin kalasatamaan majoittuneet Romanian romanit saivat tiistaina lähtöpassit hökkelikylästään. Helsingin kaupunki purki poliisin tuella Kalasataman metroaseman vieressä sijainneen pienen hökkelikylän.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso vaatii Helsinkiä tarjoamaan hätämajoituksen romaneille.

Koivulaakson mielestä Helsingillä on vastuu alueellaan oleskelevista ihmisistä. Hän muistuttaa siitä, että nyt puhutaan ihmisistä, joilla EU-kansalaisina on samat oikeudet kuin muilla Suomessa oleskevilla.

– Tähän kuuluu myös oikeus kerjätä, hän sanoo.

– Suomella on myös EU-jäsenmaana velvollisuus tukea näiden ihmisten pyrkimystä rakentaa parempaa elämää pakenemalla kurjuutta, syrjintää ja näköalattomuutta Romaniasta.

ILMOITUS

Ketä purku auttaa?

STT:n mukaan hökkeleissä asuneet romanit keräsivät tavaransa ja poistuivat paikalta rauhallisesti. Kalasatamassa asui 10 – 20 täysikäistä romania lastulevystä ja laudoista kyhätyissä rakennelmissa, joita lämmitettiin tynnyreistä tehdyillä kamiinoilla.

Koivulaakso pitää järkyttävänä sitä, että Helsingin kaupunki päättää hyökätä yhden ihmisryhmän elinehtojen kimppuun.

– Ketä auttaa se, että näiden ihmisten asumusto tuhotaan? Koivulaakso kysyy.

– Tämä johtaa ainoastaan entistä alkeellisimpiin asuinoloihin. Mitä alkeellisemmat asuinolot, sen suurempaa on kärsimyksen ja sairauden määrä.

Hän muistuttaa Vasemmistonuorten olleen jo aiemmin huolissaan siitä, että romaneja profiloidaan etnisesti.

Ei asuinpaikkaa

Toistaiseksi on epäselvää, mihin romanit majoittuvat jatkossa. Helsingin kaupungin mukaan he ovat maassa turisteina, minkä vuoksi kaupungin ei tarvitse majoittaa heitä. Helsingin Sanomat kirjoitti tiistaina, että kaupunki haluaa heidän muuttavan Rastilan leirintäalueelle.

Helsingissä arvioidaan oleskelevan joitakin kymmeniä romanikerjäläisiä. Kesällä määrä oli satoja. (KU)