David Benioff: Varkaiden kaupunki. Suomentanut Hilkka Pekkanen. WSOY 2009. 290 sivua.

Tämä kirja oli mieluisa yllätys. Varkaiden kaupunki on viehättävällä tavalla vanhanaikainen seikkailukirja, jossa eripurainen kaksikko vähitellen ystävystyy ponnistellessaan vaikeuksien keskellä.

Se hieman arvelutti, voiko Leningradin piirityksen ensimmäisestä talvesta tehdä viihdekirjaa, mutta kirjoittajana tuore David Benioff selviytyy tehtävästä kunnialla. Murhenäytelmän todellisuus ja piiritetyn kaupungin asukkaiden kekseliäisyys tulevat esille kunnioittavalla tavalla.

Itse tarina kertoo varkaudesta syytetystä Levistä ja karkuruudesta syytetystä Koljasta, jotka välttyvät NKVD:n pikatuomiolta, koska eversti lähettää heidät etsimään kananmunia tyttärensä hääkakkua varten.

Munia ei kaupungissa ole nähty kuukausiin. Kaksikko etsii niitä mustasta pörssistä, jossa tarjolla on mitä ihmeellisimpiä virityksiä piinaavaa nälkää vastaan, mutta ei munia.

Lopulta tie vie kaupungin ulkopuolelle yli piirityslinjan. Siellä tavataan partisaaneja, juonitaan natseja vastaan, kärsitään vilua ja nälkää, mutta myös rakastutaan niin kuin kunnon seikkailukertomuksiin kuuluu.

Nokkeluudella pärjää pitkälle raakaa voimaakin vastaan, Benioff tuntuu sanovan.