Suomen vähemmistöoikeuksien ryhmän julkaisu kansallisista vähemmistöistä on erinomaisen hyvä kirja. Se on sitä sekä tavoitteiltaan että sisällöltään.

Julkaisussa vähemmistöjen omat aktiivit kertovat yksityiskohtaisesti oman kansanryhmänsä taustoista ja kulttuureista. Vähemmistöistä saa tekstien perusteella hyvän kokonaiskäsityksen.

Kirjan aloittaa informatiivinen tietolaatikosto Suomen ja Euroopan vähemmistöistä, heidän oikeuksistaan ja heitä koskevista kansainvälisistä sopimuksista. Mutta mutta! Pieni, vain 500 kappaleen painos torppaa hyvän valistustavoitteen, ainakin toistaiseksi.

Julkaisun johdannossa sanotaan, että se on ”suunnattu erityisesti Suomen kouluille, etenkin opettajille ja lukion oppilaille”.

Kirjan julkistamistilaisuudessa kaikki paikalla olleet tärkeät tahot toivottivat kirjalle ja sen tiedoille hyvää matkaa opettajien ja oppilaiden käsiin.

ILMOITUS

Mutta miten sitä voi saada luettavakseen, kun painos on näin tärkeän kirjan kohdalla ihan hävyttömän pieni, 500?

Se kuuluisi jokaisen koululaisen käteen.

Vähemmistöjaoston sihteeri Martta October sanoo, että painoksesta 400 kappaletta lähetetään Suomen kaikille lukioille. Lukioita on 400, siis yksi kirja per lukio!

Julkaisun painatukselle on saatu opetusministeriön myöntämää avustusta. Se riitti 500:n painokseen.

October kertoo, että ensi vuonna anotaan sitten ministeriöltä lisää rahaa lisäpainokseen.

Eiköhän opetusministeriössä voitaisi ihan heti etsiä sellainen momentti, jolta löytyisi rahaa tällaisen tärkeä julkaisun levittämiseen – ettei hyvä työ menisi hukkaan.