Teemu Kaskinen: Sinulle, yö. WSOY 2009. 269 sivua.

Tässäpä ajatusleikki. Miten pärjäisi tietokonesukupolvi tosi toimissa, jos Suomi joutuisi sotaan? Sellaiseen perinteiseen, talvi- ja jatkosotaa muistuttavaan.

Näytelmäkirjailija Teemu Kaskinen on kertonut, että asia tuli mieleen kertausharjoituksissa. Mitä tapahtuisi tositilanteessa näillä sotilailla ja johtajilla?

Kaskisen ajatusleikissä Suomen sankarpojat käyvät taisteluja kahdella rintamalla. Suomi ja Norja sotivat pohjoisessa Ruijan omistuksesta ja etelässä Yhdysvallat on hyökännyt meren yli Helsinkiin, jossa käydään kuumia kaupunkitaisteluja. Teemu Kaskinen ei pohjusta puolella sanallakaan, miksi näin on käynyt eikä myöskään sitä, mitä isot herrat asioista ajattelevat ja miten sodankäyntiä suunnittelevat. Näkökulma on korpraali Männistön ja muiden rivimiesten.

Kaskisen hahmotelmassa videopelien opit sulautuisivat todellisuuteen. Tappaminen ei tuntuisi oikein miltään. Keljulle kaverille työnnettäisiin kranaatti suuhun ja sitten sokka irti.

ILMOITUS

Kurin suhteen koko konkkarokka pistäisi pahemmaksi kuin Rokka. Mene itte, homo.

Epäilyttävän pystyvää tämä suomalainen aines kuitenkin romaanin todellisuudessa on. Näinkö kovia taistelijoita aina vain huonokuntoisemmiksi syytetyt ikäluokat tositilanteessa muka olisivat?

Teemu Kaskisen romaani on kerännyt viljalti kehuja ja hyvässä vauhdissa kohti vuoden parhaan esikoisen palkintoa. Omasta mielestäni Sinulle, yö oli kyllä kiinnostava, mutta pahasti ylipitkä ajatusleikki.