Adam Sonnet

Kuuluisa englantilainen olutmerkki Newcastle Brown Ale kokee Lapin Kullan kohtalon: perinteikkään oluen valmistus siirretään toiselle paikkakunnalle.

Hollantilaisen Heineken-konsernin omistama brittiyhtiö Scottish & Newcastle ilmoitti tiistaina, että se sulkee tunnettua Newcastle Brown Alea valmistavan panimon Gatesheadissa ja siirtää tuotannon Pohjois-Yorkshiressa sijaitsevaan Tadcasteriin.

Newcastle Brown Ale oli vielä joitakin vuosia sitten Britannian eniten myyty pullo-olut, mutta on nyt menettänyt asemansa Greene King’s Old Speckled Hen -oluelle.

Newcastle Brown Alea on pantu Newcastlen ja Gatesheadin muodostamalla Tyneside-kaupunkialueella vuodesta 1927 lähtien. Alkuperäinen panimo sijaitsi St. James’s Parkin jalkapallokentän vieressä Newcastlessa.

Scottish & Newcastle osti Newcastle Brownin valmistajan Northern Clubs Federation Breweryn vuonna 2004. Uusi omistaja siirsi tuotannon Tynejoen toiselle puolelle Gatesheadiin, mutta ilmoitti, ettei kauemmaksi haluttu lähteä, koska merkin ”rehellisyydestä” pidetään kiinni.

Tämäkin muutto muutaman kilometrin päähän aiheutti jo sen, että Newcastle Brown Ale menetti EU:n suojellun alkuperästatuksen.

ILMOITUS

Nyt yhtiö vie oluen toiselle seudulle, vaikka Pohjois-Englannissa yhä pysytäänkin. Yhtiö perustelee siirtoa myynnin vähenemisellä sekä sillä, että Gatesheadin panimo toimii vain 60 prosentin kapasiteetilla. Gatesheadin sulkeminen vie 63 työpaikkaa ja leikkaukset muissa Heineken-konsernin panimoissa Britanniassa sata työpaikkaa lisää.

Koira lähti
kävelemään

Englantilaiset oluen ystävät ovat Newcastle Brown Alen muutosta yhtä tyrmistyneitä kuin suomalaiset Lapin Kullan poistumisesta Torniosta. Täällä sanottiin, että Hollannista katsottuna ilmeisesti kaikki Suomen paikkakunnat näyttävät olevan samassa suunnassa – mutta niin näyttävät olevan myös Englannin paikkakunnat.

Tyrmistyneimpiä ovat ”Geordiet” eli Tynesiden asukkaat. Vieläkö oluen etikettiin aiotaan jättää Tynejoen sillan kuva, kysyvät he.

Newcastle Brown Ale on tunnettu lempinimellä ”Broon’s”. Sitä on kutsuttu myös nimellä ”Dog”, koska oluen ystävät sanoivat lähtevänsä ”ulkoiluttamaan koiraa” mennessään pubiin.

Tarinan mukaan heti Newcastle Brown Alen tultua markkinoille paikallinen poliisi pyysi panimoa laimentamaan sitä, koska putkat tulivat täyteen juopuneita.