Pekka Helminen

Eltel Networks irtisanoo surutta luottamusmiehiä. Raisiolaisella neuvottelevalla alueellisella varapääluottamusmiehellä Arto Kautiaisella on ensi keskiviikkona ensimmäinen päivä ilman palkkaa.

Samassa asemassa olevan muualla Suomessa toimivan varapääluottamusmiehen irtisanomisesta käydään parhaillaan neuvotteluja.

– Minun irtisanomiseni on varma, Kautiainen toteaa.

Eltel Networks irtisanoi verkkoasentajan 19. elokuuta ilman työvelvoitetta.

Työhuonekuntien luottamusmiesjärjestelmää yhtiö on kaikesta päättäen purkamassa.

ILMOITUS

– Luottamusmiehillä ei ole enää luottamusmiehen statusta, irtisanomissuojaa, Kautiainen kertoo. Kautiaisen mukaan yksi tällainen luottamusmies on saanut jo jättää talon.

Väen vähennyksestä alettiin Eltelin Turun alueella neuvotella jo joulun aikaan. Tällöin yt-neuvottelujen kohteena oli 60 telealan työntekijää. Vain muutama irtisanottiin.

Kesäkuussa alkaneet toiset yt-neuvottelut päättyivät noin viisi viikkoa sitten. Kaikkiaan lähteä saa 76 alueen noin 130 työntekijästä.

Eltel operoi Itä-Suomen, pääkaupunkiseudun ja Turun alueilla, joissa sen palveluksessa on 1 200 työntekijää. Kautiaisen tietojen mukaan Lahden suunnalla yt-neuvotteluihin ollaan ryhtymässä.

Liitolta ei apua ole herunut

Kautiainen on kirjelmöinyt Sähköliitolle saamastaan kohtelusta. Lakimiehen vastaus oli, että irtisanominen on lain mukainen.

– Olisivat sanoneet edes, että emme hyväksy tällaista, asentaja sanoo.

Kautiainen on Lounais-Suomen sähkötyöntekijöiden ammattiosaston sihteeri.

– Mielestäni liittomme organisaatio ei ole reagoinut riittävästi työnantajani luottamusmiehiin kohdistamiin painostustoimenpiteisiin.

Kautiainen katsoo, että liiton hallitus ei ole antanut yhtiön neuvottelevalle luottamusmiehelle Mauri Linnalle täyttä tukeaan.