Jarmo Lintunen

Helsinkiläinen voi löytää kummitusmaiseman yllättävän läheltä. Kruunuvuoreen ei ole pääkaupungin keskustasta linnuntietä matkaa kuin kolme kilometriä.

Kruunuvuoreen ei tulla sattumalta. Se löytyy Helsingin Laajasalosta, vauraan omakotialueen takaa. Lyhyen metsätaipaleen kun omakotialueelta jatkaa, avautuu meren äärellä, vastarannalla Kulosaari, Mustikkamaa ja Korkeasaari, villiintymään päästetty ja siksi karu alue. Karuutta lisäävät hoidotta jääneet, ränsistyneet huvilarakennukset.

Alue, kuin ajassa pysähtynyt, on perua kahden vuosisadan takaa. Kaudelta, jolloin Helsingin läheisyydessä alettiin rakentaa huvilayhdyskuntia. Viime vuosisadan alkupuolella säätyläiset löysivät kasvavan pääkaupungin keskustaa lähellä olevan Kruunuvuoren. He jatkoivat alueen rakentamista ja rantaan syntyi huvilayhteisö, joka osin myöhemmin purettiin sinne perustetun öljysataman tieltä.

Krimin sodasta
tähän päivään

Kruunuvuoreen polkuja edetessä tuntuu kuin olisi kummitusmetsässä. Luonto on suurelta osin koskematonta, rakennukset samoin – ja siis luhistumiskunnossa.

Helsinkiläiset tutkija Minna Torppa ja valokuvaaja Aurora Reinhard ovat julkaisseet Kruunuvuoren huvilayhdyskunnasta perusteellisesti kertovan kirjan Kruunuvuori – Unohdettujen huviloiden tarina. Kirjassa käydään sanoin ja valokuvin läpi alueen värikäs historia Krimin sotaa edeltävästä ajasta tähän päivään.

Särmikkäät ja käänteiltään moninaiset vaiheet kokenut alue käydään kirjassa läpi henkilöhistorian keinoin. Selvitystä tapahtumiin on etsitty rakennus rakennukselta.

ILMOITUS

Saksalaisomistukseen viime vuosisadan alussa mennyt alue liittyy eräiltä vaiheiltaan maan poliittisen historiaan.

SKP hallitsi
lähes vuosikymmenen

Esimerkkeinä tällaisista vaiheista tässä kaksi:

Vuonna 1941 Kruunuvuoren selän syvänteeseen oli ankkuroituneena saksalainen kauppa-alus, joka toimi torpedoveneiden emäaluksena.

Kesällä 1946 Kruunuvuoren huvilat ja mökit saivat uusia asukkaita. Sotakorvauksena Saksalta sen haltuunsa saanut Neuvostoliitto antoi vastuun alueesta SKP:n työntekijöistä koostuneelle saaritoimikunnalle. Tässä käytössä alue oli yhdeksän vuotta. Alueen osti vuonna 1955 kauppaneuvos Aulis J. Aarnio.

Aarnio osti alueen rakentaakseen siitä asuinalueen, mutta kaupunki on torjunut hankkeet toinen toisensa jälkeen. Tämä pattitilanne on johtanut siihen, että alue on rappeutunut. Ja alue jatkaa rappeutumistaan.

Viereen uusi
kaupunginosa

Tänään öljysatamaa huvila-alueen vieressä puretaan.

Sen toiminta lakkaa ensi vuoden kuluessa ja tilalle aletaan rakentaa uutta kaupunginosaa, josta kaavaillaan asuinsijaa jopa

10 000 ihmiselle.

Kruunuvuori on Jätkäsaaren, Hernesaaren ja Kalasataman suunnitelmien rinnalla yksi pääkaupungin suurista rakennushankkeista, joiden toteuttamisesta on tehty päätökset.

Kruunuvuori ei ole valmistumisaikataulun kärjessä. Öljysataman arvioidaan olevan muuttunut asuinalueeksi 2030-luvulla.

Vastapäätä
Katajanokkaa

Kruunuvuorenranta-nimellä rakentuva uusi kaupunginosa ulottuu Stansvikin kartanon naapurista Kruunuvuoreen, Haakoninlahden rannoille ja Koirasaareen.

Kaupunginosan keskus tulee olemaan Haakoninlahden ranta-alue vastapäätä Katajanokkaa. Kantakaupunkiin uusi kaupunginosa tulee näkymään ikään kuin toisena merentakaisena kaupunkina.

Alueen suunnittelun lähtökohtana on rakentaa Kruunuvuorenrannasta korkeatasoinen, moni-ilmeinen, keskustasta hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä oleva merellinen ja hyvät palvelut tarjoava asuinalue.

Kruunuvuorenranta sijaitsee yllättävän lähellä keskustaa. Kauppatorille on linnuntietä vain kolme kilometriä. Sinne on suunnitteilla jo kaupunginvaltuustossakin esillä ollut joukkoliikenteelle ja kevyelle liikenteelle tarkoitettu siltayhteys Laajasalosta Korkeasaaren, Sompasaaren ja Tervasaaren kautta Kruununhakaan.

Kruunuvuoresta enemmän Viikkolehdessä 9.10.2009