Jarkko Mänttäri

Päivärahat jäivät saamatta

Tuula Kallberg piti itseään työttömänä työnhakijana, mutta työvoimatoimisto tulkitsi hänet yrittäjäksi. Eikä kukaan mahda asialle mitään.

Toiveet olivat korkealla kun Hans ja Tuula Kallberg muuttivat kesällä 2000 maalle miehen isän synnyinkotiin Sumiaisten Viitakylään. Liitoksen jälkeen kylä tuli osaksi Äänekosken kaupunkia, vaikkei seutua juuri voi kaupunkimaisuudesta.

Kieltämättä uusi asuinpaikka oli hieman syrjässä, mutta pariskunta ajatteli maaseudun rauhan olevan hyvä kasvuympäristö myös lapsille.

Niin vahvasti pariskunta uskoi tulevaisuuteen maalla, että ostivat aluksi vuokralla olleen tilan itselleen vuonna 2002. Ensin ajatuksena oli ryhtyä perunan ja vihannesten luomuviljelijäksi.

Kesäkaudeksi 2007 Hans Kallberg työllisti myös vaimonsa osa-aikaiseksi puutarhatyöntekijäksi tilalleen. Sen jälkeen Tuula Kallberg ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi ja sai asiaankuuluvat etuudet.

Myös seuraavana vuonna Hans Kallberg työllisti vaimonsa tilan puutarhatöihin hieman pitemmäksi aikaa. Tällä kertaa syynä oli tilan tuotantosuunnan vaihto lammastalouteen, mikä edellytti uusien tuotantotilojen rakentamista. Ajatuksena oli, että maatila voisi jatkossa työllistää nelihenkisen perheen molemmat aikuiset.

ILMOITUS

Töiden loppumisen jälkeen, viime vuoden syksyllä, Tuula Kallberg ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon ja sai virkailijalta lausunnon, jonka mukaan työttömyyskorvauksen maksamiselle ei ole estettä.

– Kyllä sitten hämmästyin kun sain Metalliliiton kassalta hylkäävän päätöksen. Se perustui TE-toimiston toisen virkailijan lausuntoon, jonka mukaan työllistyn päätoimisesti yrittäjänä.

Töitä ei vielä
edes yhdelle

Kallbergien on mahdoton käsittää virkailijan tulkintaa, jonka mukaan isännän vasta alullaan oleva lammastila työllistäisi päätoimisesti kaksi ihmistä.

– Siinä vaiheessa kun vaimonkin tulkittiin työllistyvän yrityksessäni, meillä oli 21 lammasta. TE-keskuksen laskelmien mukaan vasta 100 lammasta elättää yhden ihmisen. Tässä vaiheessa tilan kaikki tulot ovat menneet vielä yrityksen kehittämiseen. Edes minä en ole saanut tästä vielä palkkaa, Hans Kallberg sanoo.

Viime kesänä Tuula Kallberg toimi kuukauden ajan miehensä lomittajana. Kunnan lomatoimiston laskelman mukaan isännän lomittamisessa riitti töitä kolme ja puoli tuntia päivässä. Kallbergit eivät ymmärrä, miten työvoimatoimisto voi tulkita tilalla riittävän päätoimisesti töitä kahdelle ihmiselle.

– Minusta haluttiin tehdä yrittäjä vastoin tahtoani. Kai siellä haluttiin vähän siivota kortistoja. Muuten en voi ymmärtää, että kaksi virkailijaa tekee niin erilaiset päätökset, Miten minä voin olla yrittäjä, kun minulla ei ole ollut edes pakollista yrittäjävakuutustakaan. Eihän yrittäjäksi voida tulkita pelkästään sen perusteella, että asuu tilan omistajan kanssa saman katon alla, Tuula Kallberg manaa.

Nelihenkinen perhe on viime ajat elänyt pääasiassa lapsilisillä ja isännän isältään lainaamalla velkarahalla. Kaikki maataloustulot ovat menneet tilan kehittämiseen siinä toivossa, että tila jatkossa voisi elättää koko perheen. Sosiaalitoimistosta tuli kolmen kuukauden ajan harkinnanvaraista tukea, mutta nyt sekin on loppu.

–Kaikesta on säästetty. On lopetettu lehtitilaukset ja tyttöjen kodin ulkopuolinen harrastuskin. Meitä on neuvottu ottamaan avioero tai realisoimaan omaisuutta, mikä merkitsisi tilan myymistä ja vasta alullaan olevan yritystoiminnan lopettamista.

Tuula Kallberg on valittanut hylkäyspäätöksestä muutoksenhakulautakuntaan, jonka käsittelyajat ovat vähintään 16 kuukautta. Valitus on jätetty myös Kelan päätöksestä, jolla häneltä evättiin työmarkkinatuki.

Rehellisyydestä
rangaistiin

Pariskuntaa suututtaa se, että heitä on rangaistu rehellisestä toiminnasta.

– Kadun sitä päivää, kun ryhdyin rehelliseksi yrittäjäksi. Näköjään olisi kannattavampaa teettää pimeää työtä. Koko sotaa ei olisi syntynyt, jos olisin toiminut niin kuin monet muut. Kerronpa nyt sitten vakavalla naamalla lapsille, että rehellisyys perii maan, Joopa, Hans Kallberg tuumaa.

Kallbergit katsovat pudonneensa hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Epätoivo on iskenyt päälle, kun kukaan ei näytä auttavan.

– TE-keskus lyö kapuloita rattaisiin ja kansanedustajillakin tuntuu olevan niin kiirettä omien vaalirahasotkujensa kanssa. Kaikki vaan voivottelee ja toivottaa hyvää syksyn jatkoa.