Omaishoitajien sopimuksia huononnettu

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) heitti pallon kunnille, kun eduskunnan kyselytunnilla tivattiin, miten hallitus aikoo pelastaa Suomen omaishoitajat.

Vasemmistoliiton Minna Sirnö arvioi, että hallitus on epäonnistunut omaishoidossa, koska useat kunnat ovat yksipuolisesti irtisanoneet omaishoidon sopimukset ja pakottaneet omaishoitajat uusiin heikompiin ehtoihin. Hän mainitsi Vantaan, Espoon, Tuusulan, Mäntsälän ja Kokemäen.

Risikko piti tapahtunutta valitettavana ja lyhytnäköisenä, mutta korosti, että valtionosuudet ovat nousseet ja laatusuositukset kiristyneet.

– Tämä on asia, josta kunnat saavat itse päättää, Risikko korosti.

Ministeri uskoi, että omaishoidon tuki ja siihen liittyvien palvelujen tasapuolisuus tulee taatuksi, kunhan maksatus siirretään Kelalle. Hän muistutti, että asia on Satakomitean asioiden listalla.

ILMOITUS

Kelan hoitaessa omaishoidon korvaukset päästäisiin siihen, että tuet ja palvelu olisivat samantasoisia kaikissa kunnissa.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) piti Kela-ratkaisua hyvänä, mutta korosti, että vallitsevassa taantumassa sitä ei ole mahdollista toteuttaa.

– Se ei hetkessä toteudu, Hyssälä sanoi.

Kokoomuksen Eero Akaan-Penttilä kehotti ministeriä pitämään asiassa kiirettä.