Lehtikuva/ JOAO CORTESAO

Kannatuksen menetyksestä huolimatta Portugali on saamassa sosiaalidemokraattien vähemmistöhallituksen. Vaaleissa menestynyt vasemmistopuolue Bloco de Esquerda ei lupaa sille automaattista tukea.

Portugalin parlamenttivaalien tuloksena on erikoislaatuinen paradoksi: ainoana parlamentissa edustettuna olevista puolueista sosialistit menetti kannatustaan, mutta siitä huolimatta puolue muodostanee edelleen yksin hallituksen ja sen johtaja José Sócrates jatkaa pääministerinä.

Sosiaalidemokratiaa Portugalissa edustavien sosialistien tappio oli jopa roima. Puolue menetti peräti 8,4 prosenttiyksikköä ääniosuudestaan. Sosialistit (PS) sai nyt 96 paikkaa, kun vuoden 2005 vaaleissa se sai yli puolet paikoista eli 121 paikkaa 230-paikkaisessa parlamentissa.

Tappiosta huolimatta sosialistit säilyi selvästi suurimpana puolueena 36,6 prosentin kannatusosuudellaan.

Sosialistien päähaastaja sosiaalidemokraattinen puolue (PSD), joka nimestään huolimatta on oikeiston pääpuolue, ei pystynyt juurikaan etenemään. Puolue sai kolme lisäpaikkaa (nyt 78) ja kohotti ääniosuuttaan 0,3 prosenttiyksikköä (nyt 29,1 prosenttia).

Viidentenä puolueena parlamenttiin pääsi konservatiivinen kansanpuolue CDS/PP, joka sai 21 paikkaa ja nosti kannatustaan 3,2 prosenttiyksiköllä (nyt 10,5 prosenttia).

ILMOITUS

Paikkamääristä puuttuvat vielä neljä ulkomailla asuville portugalilaisille varattua paikkaa.

BE ei lähde koalitiotanssiin

Todennäköisenä pidetään, että Portugaliin muodostetaan sosialistipuolueen vähemmistöhallitus. Tämä merkitsee sitä, että Sócratesin asema on huomattavasti horjuvampi kuin ennen vaaleja. Monet tarkkailijat pitävätkin todennäköisenä, ettei vähemmistöhallitus istu täyttä neljän vuoden vaalikautta.

Sócratesin tärkein vaalilupaus oli elvytyksen jatkaminen massiivisilla julkisten töiden projekteilla kuten ratatöillä suurnopeusjunien liikenteen aloittamiseksi sekä uuden lentokentän rakentamisella Lissabonin lähistölle.

Tavaresin mukaan BE ei lähde ”koalitiotanssiin” eikä anna parlamentissa automaattisesti tukea sosialistien esityksille vaan harkitsee kantansa asiakysymys kerrallaan.

– Toivottavasti sosialistien ehdottoman enemmistön murtuminen antaa mahdollisuuden positiivisille muutoksille. Yritämme vääntää tulevan hallituksen politiikkaa parlamentissa vasemmalle.

Tavaresin mukaan BE:n tärkeimmät tavoitteet ovat työttömyysturvan parantaminen, talouden uudelleenkäynnistäminen sekä koulutuksen ja oikeuslaitoksen ”kaoottisen tilanteen” korjaaminen.

– Toivomme, että vaalitulos on merkkinä uudenlaisesta suunnasta Euroopan politiikassa. Uskomme, että on olemassa runsaasti tilaa dynaamiselle, ei-dogmaattiselle vasemmistolle, joka on sekä oppinut kriiseistä että ajanut radikaaleja uudistuksia, sanoo Rui Tavares.

Bloqo de Esquerda edennyt vaali vaalilta

Bloco de Esquerda (Vasemmistoryhmä) eli BE perustettiin vuonna 1999. Puolueessa on sekä henkilöjäseniä että useita vasemmistojärjestöjä yhteisöjäseninä.

BE:n kannatus on kasvanut vaali vaalilta. Vuonna 1999 sen kannatus oli 2,4 prosenttia (2 paikkaa), 2002 2,7 prosenttia (3 paikkaa), 2005 jo 6,5 prosenttia (8 paikkaa) ja nyt siis 9,9 prosenttia ja 16 paikkaa.

Bloco de Esquerdaa luonnehditaan toisinaan uutissähkeissä entisten maolaisten ja trotskilaisten puolueeksi. Heitäkin jäsenissä on, mutta se antaa puolueesta hieman väärän kuvan.

BE on moderni ja avoin vasemmistopuolue, johon ovat siirtyneet myös monet uudistusmieliset jäsenet Portugalin vanhakantaiseksi jämähtäneestä kommunistipuolueesta (PCP).

Portugalin kohdalla entinen maolaisuus ei ehkä muutenkaan kerro kaikkea. Olihan esimerkiksi nykyinen EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso nuoruudessaan maolaisen MRPP-puolueen (Proletariaatin puolueen uudelleenperustamisen liike) aktiivijäsen. Sittemmin hän on edustanut oikeiston pääpuoluetta PSD:tä muun muassa ollessaan Portugalin pääministerinä 2002–2004.

Koulutettuja kaupunkilaisia mukana

Bloco de Esquerda on suosittu nuorison keskuudessa ja siinä on mukana runsaasti koulutettua ja kaupunkilaista väkeä.

BE:lla on vahva ympäristöpainotus. Portugalissa on olemassa myös vihreä puolue Partido Ecologista Os Verdes. Se on pieni puolue, joka kuuluu Euroopan vihreään puolueeseen, mutta Portugalin vaaleissa se on säännöllisesti vaaliliitossa kommunistipuolue PCP:n kanssa.

BE on profiloitunut muun muassa naisten oikeuksien, kansalaisvapauksien ja vähemmistöjen oikeuksien puolustajana.

BE ohitti PCP:n ensimmäistä kertaa kesän eurovaaleissa, jolloin se sai kolme edustajaa europarlamenttiin PCP:n joutuessa tyytymään kahteen.

EU:ssa Bloco de Esquerda kuuluu vasemmiston GUE/NGL-ryhmään kuten myös kilpakumppaninsa PCP.