Jarmo Lintunen

Perjantain Helsingin Sanomat heitti varjon Vasemmistonuoria tukemaan perustetun Hebe-säätiön päälle. Lehti sisällytti säätiön juttuunsa, jonka otsikon mukaan vasemmistopuolueetkin saivat epäilyttävää rahaa säätiöitä.

– Säätiöllä ei ole yhteyttä Vasemmistoliittoon, toteaa Karoliina Öystilä, joka on Hebe-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja.

Säätiön sääntöjen mukaan sen tarkoituksena on tukea ja edistää nuorisotyötä ja nuorisotoimintaa.

– Jos tuki on mennyt vaalikampanjoinnin tukemiseen, se on ollut säätiön sääntöjen vastaista, Turun yliopiston siviilioikeuden professori Jukka Mähönen sanoi Helsingin Sanomissa.

Tätä ihmetellään säätiössä.

– Säätiön tarkoitus on tukea nuorisotoimintaa. Avustuksen saaja sitten päättää itse, miten käyttää saamansa varat, Öystilä sanoo.

ILMOITUS

Hän painottaa, että Hebe ei saa tukea valtiolta tai Raha-automaattiyhdistykseltä.

Hebe noudattaa sääntöjä

Hebe-säätiö perustettiin vuonna 1993 tukemaan Suomen Demokraattista Nuorisoliittoa, joka nyt on nimeltään Vasemmistonuoret.

Öystilä korostaa, että Heben säännöt ovat yksinkertaiset ja selkeät

– Me vain toteutamme tarkoituspykälää. Säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää nuorisotyötä ja nuorisotoimintaa. Tässä ei ole mitään sääntöjen vastaista, laitonta tai epäeettistä. Poliittisen nuorisojärjestön toimintaan kuuluu erottamattomasti nuorten demokratiakasvatus ja vaaleihin osallistuminen.

Hebe on antanut Vasemmistonuorille vuosittain toistuvaa yleisavustusta.

– Se ei ole ollut vaalivuosina suurempaa kuin muulloin, Öystilä vastaa Mähösen kommenttiin kampanjoiden tukemisen sääntöjenvastaisuudesta.

Säätiö on jakanut myös stipendejä, jotka ovat olleet avoimesti haettavissa. Niitä on annettu nuorisotyöprojekteihin ja nuorisotutkimukseen.

Miksi politiikka arveluttaa?

Karoliina Öystilä ei ymmärrä, miten Hebe-säätiön tuki Vasemmistonuorille voidaan saada vaikuttaman epäilyttävältä.

– En tajua, missä vaiheessa poliittinen toiminta tai kaikki vaalirahoitus kääntyi moraalisesti arveluttavaksi, Öystilä sanoo ja muistuttaa siitä, että vaalirahoitus ei tarkoita samaa kuin korruptio ja koplaus.

Hänestä on luontevaa, että poliittinen nuorisojärjestö toimii politiikassa. Politiikkaan kuuluvat vaalit.

– Jos antaa poliittiselle järjestölle rahaa toimintaan, voiko vaalit rajata toiminnan ulkopuolelle?

Säätiö yhdistystä turvallisempi

Öystilä määrittelee Heben Vasemmistonuorten tukemiseksi perustetuksi säätiöksi.

– Säätiö perustettiin, koska tuolloin käsitys oli, että säätiö on yhdistystä turvallisempi tukitoiminnan muoto.

Heben tilinpäätöstiedot kertovat, että vuonna 2007 tukea Vasemmistonuorille tuli 5 700 euroa ja 2008 summa oli 4 700. Kuluvan vuoden tuki on samaa luokaa.