Lehtikuva/ Jarno Mela

Forssassa ei ole kunnolla selvitty edellisistä vähennyksistä

Forssassa hermostuttiin, kun elintarvikeyhtiö Atria ilmoitti vähentävänsä väkeä. Väkeä lähtee Suomen liiketoiminnoista 125 henkilötyövuotta. Kaikkiaan yhtiöllä työskentelee Suomessa noin 2 250 henkilöä.

Atrian Forssan yksikössä väen vähentämiseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut koskevat nyt 17 henkilöä ja niinpä väki ajoi tuotannon alas heti maanantaina. Talon henkilöstömäärä on jo pienentynyt merkittävästi, muutamassa vuodessa 300:sta 80:een.

Myös huomenna väki jää pois tuotannosta.

– Mieli on apeana. Meillä oli yt-neuvottelut 2006 ja uudelleen taas 2008 eikä niistäkään ole vielä kunnolla päästy yli, sanoo Forssan Atrian pääluottamushenkilö Anne Sulander, joka maanantaina hälytettiin työpaikalle kesken kesäloman.

Yt-neuvottelut aloitetaan ensi viikon tiistaina. Niissä Sulander toivoo vältyttävän suoranaisilta irtisanomisilta.

ILMOITUS

– Kaikki keinot lomautuksista koulutuksiin ja muihin yksiköihin siirtoihin käydään nyt varmasti läpi.

Liiketoiminta sujunut hyvin

Atria tavoittelee tehostamisohjelmallaan 5 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kustannusrakenteessa. Ne aiotaan yhtiön tiedotteen mukaan toteuttaa määräaikaisen henkilöstön vähennyksillä, lomautuksilla, osa-aikaistamisella ja eläkejärjestelyillä sekä irtisanomisilla.

Vähennykset koskevat Forssan lisäksi Atrian tehtaita Kuopiossa, Seinäjoella, Helsingissä ja Tampereella.

Atria ilmoittaa syyksi väen vähentämiseen ruokamarkkinoiden kiristymiseen samaan aikaan, kun palkkakustannukset nousevat. Yhtiöstä todetaan kuitenkin liiketoiminnan sujuneen volyymikehitystä lukuun ottamatta hyvin.

Sama pienemmällä porukalla

Sulander toteaa, että Forssassa Atrialla on jäljellä pelkistetyt linjat. Siellä tehdään salaattia, karjalanpiirakoita ja valmisaterioita, kuten kiusauksia ja maksalaatikkoa.

Viimeksi tuotantoa lopetettiin, siirrettiin muualle ja ulkoistettiin.

– Nyt on annettu ymmärtää, että täällä olevat toiminnot säilyvät. Ne tehdään vain pienemmällä porukalla, Sulander sanoo.

Sulander onkin huolissaan työntekijöiden jaksamisesta.

– Henkilökuntaa on jo nyt niin vähän.

Uusia tuotteita voisi kehittää

Elintarviketyöläisten liiton paikallisen ammattiosaston puheenjohtaja Janne Nieminen toteaa, että Atrialta on vähennetty muutamassa vuodessa reilusti yli puolet väestä Forssassa.

– Onko Atrian johto tosiaan kyvytön löytämään mitään muita ratkaisuja kuin aina irtisanomisia, hän kysyy.

Hän esittää tuotannon ja uusien tuotteiden kehittämistä.

– Ja voisihan muualta siirtää tuotteita Forssaan eikä aina päin vastoin.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna toimivaa Niemistä huolettaa myös kaupungin tilanne.

– Forssa on ollut niin sanottua rakennemuutosaluetta ja työpaikat ovat tasaisesti vähentyneet joka kuukausi. Ja taas saatiin shokkihoitoa.