Lehtikuva/ PORNCHAI KITTIWONGSAKUL

Thaksinin valtakaudella herännyt maaseutuväestö ei suostu palaamaan kulisseihin.

– Olemme nyt vielä jyrkemmin jakautuneita kuin kolmen vuoden takaisen sotilasvallankaappauksen aikaan. Jakolinja saattaa kulkea perheessä miehen ja vaimon välissä, thaimaalainen maalaismies Sawaen Seenakhanath, 60, sanoo.

Hän asuu koillisen Khon Kaenin kaupungin liepeillä sijaitsevassa kylässä, jota sen päällikkö alkoi kolme vuotta sitten kutsua nimellä Yhtenäisyyden kehitys.

Päällikkö halusi palauttaa kylään yhtenäisyyden, jota 19. syyskuuta 2006 tapahtunut sotilasvallankaappaus oli pahasti rikkonut.

Se jäi kuitenkin haaveeksi. Maataloudesta elävät kyläläiset kannattavat edelleen sotilaiden syrjäyttämän pääministerin Thaksin Shinawatran politiikkaa eli ovat ”punaisia”. Kaupungissa töissä käyvät taas kallistuvat tämän ”keltaisten” vastustajien kannalle.

Ihmiset paremmin perillä politiikasta

Sama kahtiajako lävistää koko Thaimaan. Punaisten liike on Yhtenäinen demokratiarintama diktatuuria vastaan (UDD) ja keltaisten Kansan demokratialiitto (PAD).

ILMOITUS

– Kolme vuotta sotilaskaappauksen jälkeen yksi asia on selvä: ihmiset ovat aiempaa paremmin perillä politiikasta ja oikeuksistaan kuin aiemmin. He saavat tietoa monista lähteistä ja ilmaisevat näkemyksiään entistä avoimemmin, kehitystä edistävän NGOCord-järjestön edustaja Bamrung Boonpanya sanoo.

Ennen Thaksinia ihmiset eivät kokeneet politiikan koskevan heitä, mutta hän muutti tilanteen, Khon Kaeninssa asuva turvamies Paiboon Phuanphan, 53, arvioi.

– Olen oppinut paljon näissä keskusteluissa. Ihmisiä kiinnostaa nyt oikeasti se, mikä hallitus toimii heidän hyväkseen, hän lisää.

Thaksinilla yhä laaja suosio

Korruptiosyytteitä ulkomaille paennut Thaksin nauttii yhä laajaa kannatusta Koillis-Thaimaan sydänmailla, koska hän auttoi köyhiä viisivuotisen valtakautensa aikana.

Hän sai äänivyöryn vaaleissa sekä 2001 että 2005. Tuki tuli erityisesti maaseudulta, jonne hän järjesti kattavan terveydenhuollon ja edullisia lainoja.

Thaimaan armeija ei katsonut hyvällä Thaksinin politiikkaa ja kasvavaa itsevaltaisuutta, vaan kaappasi vallan syyskuussa 2006 syyttäen pääministeriä korruptiosta. Sotilaskaappaus oli 18. sen jälkeen, kun Thaimaasta tuli perustuslaillinen monarkia 1932.

Kaappausta edelsivät PADin järjestämät mielenosoitukset Bangkokissa. Koko alkuvuoden tuhansittain keltapaitoja kokoontui syyttämään Thaksinia lahjonnasta ja vallan väärinkäytöstä.

PADin toivoma sotilaiden väliintulo ei kuitenkaan onnistunut pyyhkimään Thaksinia Thaimaan politiikasta tai palauttamaan kansan yhtenäisyyttä.

Sekä PAD että UDD ovat järjestäneet protesteja sen jälkeen, kun sotilaat luovuttivat vallan siviileille vuoden 2008 alkupuolella.

Keski- ja yläluokan tukema PAD valtasi jopa Bangkokin kansainvälisen lentokentän viime vuonna Thaksinin vastaisessa vimmassaan.

Maaseudun ja kaupunkien köyhien tukema UDD ei myöskään ole antanut periksi.

Politiikan luonne muuttui

Thaimaan poliittinen kahtiajako on nyt jyrkkä, mutta erilainen kuin 1970-luvulla, jolloin se noudatti kylmän sodan ideologista jakolinjaa, Bangkokin Thammasat-yliopiston tutkija Thanet Aphornsuvan sanoo.

– Tällä kertaa kyse on siitä, millaisen hallituksen ihmiset haluavat, ja miten he voivat saada sen, hän lisää.

Chulalongkorn-yliopiston Thitinan Pongsudhirak näkee punapaitojen muuttaneen pysyvästi Thaimaan politiikkaa.

– Heistä on tullut asianosaisia politiikassa, jota aiemmin hallitsi Bangkokin eliitti. He vaativat tilaa ja mieleistään politiikkaa. Tämä asianosaisuus on Thaksinin kestävä perintö, hän sanoo.