Lehtikuva/ Pekka Sakki

Entisen puolustusvoimain komentajan Gustav Hägglundin mielestä Suomen ei tulisi osallistua tarpeettomaan sotimiseen. Hän kritisoi Naton johdolla toteutettavaa Yhdistyneiden kansakuntien Isaf-operaatiota.

– Mitä se meille kuuluu, onko siellä Taliban johdossa vai ei, Suomen entinen puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund napauttaa Aamulehdessä (17.9.) kommentiksi suomalaisten tarpeesta olla Isaf-kriisinhallintaoperaatiossa Afganistanissa.

Hägglund on kansainvälisesti arvostettu sotilasasiantuntija. Komentajan toimesta eläköidyttyään 2001 hän vaikutti Euroopan unionissa Euroopan sotilaskomitean johtajana 2001–2004.

Hägglund kritisoi Naton johdolla toteutettavaa Yhdistyneiden kansakuntien Isaf-operaatiota. Hänen mielestään on virhe, että Suomi osallistuu Afganistanin sisällissotaan olemalla Isaf-joukoissa hallituksen puolella sodan osapuoli.

”Länsimaat kyllästyvät operaatioon”

Hägglundin mielestä Suomen ei tulisi osallistua tarpeettomaan sotimiseen.

– Emme sovi taisteluihin, joissa pitää hyökätä ja tappaa ihmisiä. Sitä suurin osa kansainvälisistä joukoista kuitenkin tekee, Hägglund tuomitsee Aamulehdessä.

ILMOITUS

Suomi ei hänen mielestään kuitenkaan voi yksin vetäytyä Afganistanista, mutta sen pitäisi edesauttaa koko yhteisön vetäytymistä maasta.

Hän uskoo, että länsimaat kyllästyvät operaatioon ja vetävät joukkonsa:

– Länsimaat katsovat touhua aikansa ja kärsittyään riittävästi tappioita kyllästyvät operaatioon.

Hägglund toteaa, että amerikkalaisilla on terrorismin vastaisessa sodassaan motivaatio olla Afganistanissa. Mutta hän ei ymmärrä, mitä eurooppalaiset tekevät siellä.

Laura Lodenius: Isaf arvioitava

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ei niele yksioikoisesti Hägglundin vetäytymisneuvoja.

Lodenius pitää Hägglundin ”mitä se meille kuuluu” -repliikkiä nurkkakuntaisena:

– Se ei ole nykyistä globaalia ajattelua vastuunkannosta. Se, mitä tapahtuu Afganistanissa, koskee myös suomalaisia.

Afganistanista vetäytymisen sijaan YK:n Isaf-operaatiota pitäisi Lodeniuksen mukaan arvioida kriittisesti ja muuttaa sitä siihen rauhanomaiseen suuntaan, mitä Suomi ja muut pohjoismaat Afganistanissa tekevät.

Nykyisellään eurooppalaisten vetäytymisestä ei Lodeniuksen mukaan seuraisi hyvää:

– Silloinhan me jätettäisiin pelikenttä kokonaan näille erilaisille sotalordeille ja amerikkalaisille.

Lodeniuksen mielestä Afganistanissa jatkamisen kriteerinä on se, uskotaanko Isaf-operaatiosta olevan hyötyä afganistanilaisille.

– Mutta tottakai, mitä enemmän konflikti laajenee ja pahenee, niin sitä enemmän herää kysymys, tehdäänkö me oikeita asioita oikeilla työvälineillä.

Lodeniuksen mukaan Suomen ja EU:n pitäisi vaikuttaa siihen, että amerikkalaisten oma Isaf-operaatiosta erillään oleva sota terrorismia vastaan Afganistanissa lopetettaisiin.