UP/Aleksi Vienonen

”Eristäytymisen muuri on murtunut”

Maahanmuutto on kanslianeuvos Risto Laakkosen mielestä yksi suurimmista kulttuurisista muutoksista Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.

– Sen vaikutukset ulottuvat syvälle ja lisäksi pitkälle tulevaisuuteen. Suomi ei voi enää palata monokulttuuriin, Laakkonen sanoo.

Hän näkee Suomen olevan pääsemässä ”sittenkin aika nopeasti” hyvälle uralle suhtautumisessa maahanmuuttoon, vaikka kaukana eivät ole ajat, jolloin suomalaiset vierastivat jo naapurikuntalaisia etäisemmistä tulijoista puhumattakaan.

– Vielä pitkään sodan jälkeen eristimme itsemme muusta maailmasta. Tänne ei päästetty ketään. Ulkomaalainen tarvitsi työluvan pelkästään yhtä esitelmää varten. Ulkomaalainen ei voinut omistaa asunto-osakettakaan. Lisäksi oli joukko ammattipelottelijoita rakentamassa muuria ulkomaailmaa vastaan.

Laakkonen muistuttaa, että tulijoita on epäilty milloin ihonvärin, milloin uskonnon tai erilaisten tapojen perusteella. Venäläisiä on sekä pelätty että vihattu.

ILMOITUS

– Tällaiseen taustaan nähden ollaan vähitellen pääsemässä selvemmille vesille.

Laakkonen uskoo työperäisen maahanmuuton kasvavan. Suomen väestön ikärakenne luo siihen paineita.

– Olemme tähän asti lähinnä vastaanottaneet pakolaisia tai paluuta tekeviä suomalaisia, mutta kymmenen vuoden kuluessa työperäinen maahanmuutto kasvaa, ja se muuttaa suomalaisten suhtautumista tulijoihin, kun ihmiset tajuavat, ettei täällä mikään toimi, ellei saada lisää väkeä.

Muuttajat esille

Omalta viiteryhmältään työväenliikkeeltä syvällisesti maahanmuuttokysymyksiin perehtynyt Laakkonen odottaa entistä ponnekkaampaa otetta, vaikka sanookin, että työpaikoilla ay-liike tekee jo hyvää työtä.

Johdon esimerkki ja koulutus olisivat Laakkosen mielestä asennemuutoksessa tarpeen.

Asenteita kääntävät myönteiseen suuntaan lisäksi kasvavat kontaktit maahanmuuttajiin työpaikoilla.

Laakkonen toivoo, että kansainvälisyyskoulutus ulotettaisiin myös ammattikouluihin ja ammattikorkeakouluihin.

– Kaikki palkansaajat joutuvat yhä enemmän tekemisiin muunmaalaisten kanssa.

Laakkosen mielestä olisi tärkeää saada maahanmuuttajataustaisia ihmisiä mukaan urheilu- ja liikuntajärjestöihin ja muihin harrastusseuroihin vapaapalokunnista lähtien.

– Toivoisin, että poliisin tehtävissä, tv-uutisten lukijoissa ja lehdissä näkyisi moninainen etninen tausta. Kulttuurilla ja taiteilla on iso merkitys myös muuttajan sopeutumisessa. Olisi hienoa, jos monikulttuurisuus alkaisi tulla näkyville kirjallisuudessa, elokuvissa ja musiikissa.