Jussi Joentausta

”Lisää räväkkyyttä ja näkyvyyttä”, Stranius linjaa

Luonto-Liiton uudeksi pääsihteeriksi on valittu pitkäaikainen ympäristöjärjestövaikuttaja Leo Stranius, 34. Hän aloittaa työssä marraskuun alussa. Tällä hetkellä Stranius toimii Suomen luonnonsuojeluliiton vs. ympäristönsuojelupäällikkönä ja ilmastovastaavana sekä Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtajana.

Stranius on omistautunut ympäristönsuojelulle yli kymmenen vuoden ajan ja toiminut muun muassa Maan ystävien puheenjohtajana. Hän on järjestänyt mielenosoituksia ja muita kansalaistempauksia, mutta vaikuttanut myös kabineteissa. Tällä hetkellä hän istuu muun muassa oikeusministeriön koordinoimassa kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa sekä Suomen kestävän kehityksen toimikunnassa.

Koulutukseltaan Stranius on hallintotieteiden maisteri, joka on myös opinnoissaan erikoistunut ympäristökysymyksiin. Kolme vuotta sitten hyväksytyssä pro gradu -tutkielmassaan hän tarkasteli suomalaisen ympäristöliikkeen aaltoja 1960-luvulta 2000-luvulle.

Metsäaktivistien hautomo

Straniuksen mukaan keskeisenä haasteena vuonna 1943 perustetussa lasten ja nuorten luontojärjestössä on saada uusia nuoria mukaan toimintaan.

– Jokaisessa kyselyssä ja selvityksessä tulee ilmi, että ihmiset ovat hyvin huolissaan ympäristökysymyksistä ja ilmastonmuutoksesta, mutta se ei kanavoidu suoraan järjestöjen kautta tapahtuvaksi vaikuttamistyöksi. Nuoret eivät ole niin sitoutuneita kuin vanhemmat sukupolvet vaan sukkuloivat erilaisten projektien välissä.

ILMOITUS

– Toivon, että pystyisimme tarjoamaan entistä enemmän matalan kynnyksen osallistumispaikkoja luontoharrastustoimintaan ja ympäristövaikuttamiseen. Sitä kautta Luonto-Liittoon voisi tulla lisää räväkkyyttä ja näkyvyyttä, tuore pääsihteeri kaavailee.

Vaikka uusia toimijoita kaivataankin, liiton yleistilanne on Straniuksen mukaan hyvä ja jäsenmääräkin on pysynyt vakaana.

– Luonto-liitto on ollut hyvin vahva esimerkiksi metsiensuojelussa ja kulutuskriittisessä toiminnassa. Suomalaisista metsäaktivisteista kaikki ovat jollain tavalla tulleet Luonto-Liiton kautta. Toivon, että se jatkuu ja että samanlaista tapahtuu myös energia- ja ilmastokysymyksissä.

Luonto-Liiton rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa on Straniuksen mukaan myös merkittävä.

Pääsihteerin paikka vapautui, koska tehtävää reilut kaksi vuotta hoitanut Petra Yliportimo siirtyy ulkoministeriön kansainvälisten asioiden kurssille.