Vasemmisto kirii kiinni oikeiston etumatkaa

Hyvä menestys Thüringenin ja Saarlandin maapäivävaaleissa on lisännyt tuntuvasti vasemmistopuolue Die Linken kannatusta ennen Saksan liittopäivävaaleja syyskuun lopussa. Mielipidetiedustelut osoittavat oikeiston lievää takapakkia.

Tuoreimman mielipidetutkimuksen mukaan Linken kannatus on viikossa noussut neljä prosenttiyksikköä 14 prosenttiin. Merkillepantavaa on, että Linke saisi kaikissa läntisissä osavaltioissa vähintään viiden prosentin ääniosuuden.

Stern-aikakauslehden ja tv-kanava RTL:n julkaisema Forsa-instituutin tutkimus osoittaa muille liittopäiväpuolueille joko yhden kahden prosenttiyksikön menetystä tai kannatuksen säilymistä ennallaan.

Kristillisdemokraattien ja sen baijerilaisen sisarpuolueen yhteinen kannatus on 35 prosenttia, sosiaalidemokraattien 21, liberaalien 14 ja vihreiden 10 prosenttia.

Ensi kertaa sitten tammikuun jää CDU/CSU:n ja FDP:n yhteinen kannatus alle 50 prosentin. Puna-puna-vihreä koalitio on Linken nousun ansiosta kaventanut eroa oikeistoon, joka tähtää porvarilliseen enemmistöhallitukseen liittopäivävaalien jälkeen.

Forsa-tutkimuslaitoksen johtaja Manfred Güllner selitti Sternissä Linken nousua ennen kaikkea pyrkimyksillä muodostaa Saarlandiin ja Thüringeniin puna-puna-vihreä hallitus. SPD on tekemässä Linkestä ihmisten silmissä salonkikelpoisen avaamalla portteja vasemmalle.