Kyläyhdistys kielsi turvapaikanhakijoilta jalkapallokentän käytön

Ihmisten liikkumista syntyperänsä perusteella rajoitetaan aitoon apartheid-tyyliin Pohjois-Karjalan Kontiolahdella. Kontioniemen kylässä turvapaikanhakijoiden ei haluta enää käyttävän kunnan jalkapallokenttää. SPR:n vastaanottokeskus perustettiin kylään maaliskuussa.

Ylen Pohjois-Karjalan radio kertoi eilen SPR:n ja kyläyhdistyksen tekemästä sopimuksesta, jonka mukaan kantaväestöllä on oikeus pyytää vastaanottokeskuksen asukkaita poistumaan kentältä.

Kontioniemen kyläyhdistyksen pakolaisvastaavana toimii kokoomuspoliitikko Antero Takala.

– Pakolaiset roskaavat, liikkuvat ryhminä, meluavat sekä käyttävät kylän jalkapallokenttää. Kunta on pessyt asiassa kätensä, joten olemme ryhtyneet luomaan oman pakolaispolitiikan perustaa, Takala sanoi radion haastattelussa.

Jalkapallokentän lisäksi turvapaikanhakijoita ei haluta paikalliselle näköalapaikalle eikä yleiselle uimarannalle.

ILMOITUS

Kontiolahden kunta on sanoutunut irti sopimuksesta. Kunnanjohtaja Kari Käyhkön mukaan kunta ei voi missään nimessä rajoittaa ihmisten liikkumista.

Yle kertoi, että SPR:n Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtajan Heikki Koistisen mukaan sopimuksessa ei ole kyse varsinaisista kielloista, vaan suosituksesta alueista, joille ei voi enää voi mennä.

”Pöyristyttävä
päätös SPR:ltä”

Vasemmistonuoret totesi torstaina pitävänsä pöyristyttävänä, että humanitäärinen järjestö SPR on suostunut yhdenvertaisuutta loukkaavaan sopimukseen.

– Edellisen kerran jalkapallokentillä luotiin omaa pakolaispolitiikkaa Helsingin Kontulassa vuonna 1997, kun bussilastillinen skinejä hyökkäsi aseistautuneina somalien kimppuun Sakaran kentällä. Haluaako Kontioniemen kyläyhdistys ”omalla pakolaispolitiikallaan” lietsoa vastakkainasettelua kantaväestön ja turvapaikanhakijoiden välillä, kysyy Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.

Koivulaakso vaati ministeriötä siirtämään vastaanottokeskukset suoraan kunnille, mikäli Punainen risti ei noudata itse asettamiaan pakolaistyönsä perusarvoja, joiden mukaan turvapaikanhakijoita on kohdeltava oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti.

Tieto kontiolaisesta apartheidista tuli päivä sen jälkeen, kun Suomeen alettiin perustaa uutta maahanmuuttoa karsastavaa puoluetta Muutos 2011.