Saunaheinola/Maiju Saari

Viikon kysymys

Löylynheiton MM-kilpailut alkavat Heinolassa torstaina. Kisassa istutaan 110-asteisessa saunassa, jossa järjestäjät heitettävät kerran puolessa minuutissa kiukaalle puoli litraa vettä. Voittaja on se, joka pysyy pisimpään lauteilla. Saunassa on istuttava pakarat ja reidet kiinni lauteessa. Alkoholia kilpailun aikana ei saa käyttää, eli saunakaljat on kielletty.

Mitä järkeä on heittää kilpaa löylyä, Suomen Saunaseuran puheenjohtaja Lasse Lehtonen?

– Minun mielestäni siinä ei ole ihan hirveästi järkeä. Mutta Suomi on vapaa maa ja saunomiseen kuuluu sekin, että jokainen saunoo tavallaan. Kovia löylynottajia meillä on ollut aina. Sekin on yksi saunomistapa, vaikka itse pidän kyllä saunaa enemmän rentoutumispaikkana kuin kilpailupaikkana.

Onko Saunaseura mukana kisan järjestelyissä?

– Ei ole. Saunaseura pitää tällaista kilpailuhenkeä saunomisessa vähän saunakulttuurille vieraana ilmiönä.

ILMOITUS

Heinolassa ihmiset istuvat 110-asteisissa löylyissä ja voittaja on se, joka tulee viimeiseksi ulos. Onko pisimpään istunut paras saunoja?

– Noh, miten se paras sitten määritellään. Kuten sanottu, iän kaiken on maassa ollut kovia löylynottajia, ja jotkut pitävät sitä ansionaan. Minusta sellainen saunominen, joka ei tunnu miellyttävältä, ei ole hyvää saunomista.

Onko tällainen yletön löylynheitto vaarallista?

– Voi se olla. Siitä saattaa tulla esimerkiksi palovammoja. Jossakin lääketieteellisessä julkaisussa oli hiljattain juttua saunomisen aiheuttamista vammoista. Siinä todettiin, että korvat saattavat kovissa löylyissä palaa. Ainakaan sellaisen, joka ei ole kovaan löylynottamiseen tottunut, ei kannata lähteä kokeilemaan. Siinä voi käydä huonosti.

Mikä on sopiva saunan lämpötila?

– Se on hirveän yksilöllistä. Jokainen hakee oman saunomistapansa. Esimerkiksi saunaseuralla on eri lämpötiloihin lämmitettyjä saunoja sen takia, että yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Ainoaa oikeaa lämpötilaa ei ole olemassa.

Jos Suomen Saunaseura järjestäisi saunomiskilpailun, mistä siinä kilpailtaisiin?

– Meilläkin on ollut kilpailuja. Olemme esimerkiksi hakeneet miellyttävintä saunaa, tai parhaita löylyjä, mikä ei suinkaan tarkoita kuumimpia. Annamme vuosittain myös saunakulttuuriin edistämisestä oman palkintomme. Meidän pyrkimyksemme liittyvät enemmän saunomiseen ja hyvään saunakulttuuriin kuin löylynheittoon sinänsä.

Heinolassakin taidetaan myöntää, että yletön löylynheitto voi olla vaarallista:

”Jokainen osallistuu kilpailuun omalla vastuullaan ja lupaa, ettei esitä jälkivaatimuksia järjestäjille. Tuomariston tarkkaillessa kilpailijoiden kuntoa on kilpailijan kysyttäessä vastattava tuomareille näyttämällä peukalollaan kaiken olevan kunnossa. Pään nyökäytys tai katsekontakti ei riitä. Saunasta on poistuttava ilman apua, muutoin suoritus hylätään.”