Jarmo Lintunen

Kymmenellä toimella köyhyyden torjumisen alkuun

Kaveria ei jätetä.

Tuo on yksi kohta kymmenen toimenpiteen listasta, jonka peruspalveluministeri Paula Risikko sai keskiviikkona käteensä suomalaisen köyhyyden torjumiseksi.

Teesit ja toimenpide-esitykset on koottu kansalaisjärjestöjen ja muiden sosiaalialan toimijoiden viime syksynä ja keväänä pitämän Kuka kuuntelee köyhää?
-keskustelusarjan pohjalta.

– Ministeriä sopii hyvin lähestyä juuri valtion ensi vuoden budjettivalmistelujen aikaan näissä asioissa, arvioi tutkija Jouko Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Kunnat ovat nyt tilanteessa, joka on tuttu jo edellisen laman ajalta. Vaikka hallitus vakuuttaa, että oppia on otettu, näyttää kuntatalous olevan yhtä huonossa jamassa kuin silloin. Palveluja supistetaan ja tehdään lomautuslistoja, joilla lisätään työttömyyttä samoin kuin viimeksi. Työttömyyden ja köyhyyden yhteys on edelleen hyvin vahva.

Velat
pelottavat

Karjalainen ei halua nostaa teeseistä mitään, ettei löisi toista korvalle.

ILMOITUS

– Julkisuudesta pimennossa pahiten teesien käsittelemistä asioista ovat kuitenkin ehkä olleet esimerkiksi vammaisten elinikäinen köyhyys ja yksinelävien tilanne.

Karjalainen muistuttaa myös yksityistalouksien ja pienyritysten veloista, joiden pelkää vaikeuttavan kansalaisten selviytymistä tästä lamasta.

– Viime lamassa hankalinta olivat asuntovelat. Nyt testataankin keinoja, jotka on luotu silloin opitun pohjalta. Niitä ovat maksuaikajärjestelyt ja esimerkiksi maksuttomat kuukaudet.

Myös kulutusluotot ja erityisesti pikavipit ovat hankalia kotitalouksien selviytymisen näkökulmasta.

– Niissä summat ovat kuitenkin onneksi pienempiä.

Missä kansanedustajat?

Tutkijoiden, sosiaalialan työntekijöiden ja asianosaisten järjestämää köyhyyskeskustelusarjaa jatketaan syksyllä, jos eduskuntaryhmät tulevat järjestäjiä vastaan.

– Järjestimme tilaisuudet tarkoituksella eduskunnan Kansalaisinfossa, jotta kansanedustajat päättäjinä olisivat päässeet helposti kuulemaan niitä. Ei heitä kuitenkaan juuri tilaisuuksissa näkynyt, Karjalainen pahoittelee.

Hän suosittelee tilaisuuksia.

– Nyt testataan konkreettisesti, haluavatko päättäjät jatkaa köyhyyskeskustelua jatkaa tällaisen porukan kanssa, jossa asianosaiset ovat mukana.

Eli köyhät.