Tapio Heikkilä

Navettakalleriassa Pälkäneen Luopioisissa on esillä Tapio Heikkilän (s.1958) valokuvanäyttely ”Kulttuuri maisemassa” 30.8. asti.

Valokuvaaja ja biologi Heikkilä on maisemanhoidon ylitarkastaja ympäristöministeriössä

– Kulttuuri maisemassa valokuvanäyttelyyn olen koonnut näkemyksiäni suomalaisen kulttuurimaiseman piirteistä, sen olemuksesta ja ulottuvuuksista sekä arvoista ja uhkatekijöistä. Näyttely oli ensimmäistä kertaa esillä helsinkiläisessä valokuvagalleriassa Laterna Magicassa tammikuussa 1995. Sen jälkeen näyttely on ollut esillä lähes kolmessakymmenessä paikassa. Se on kiertänyt ympäri Eurooppaa, puikahtanut myös Yhdysvaltoihin.

– Viitisentoista vuotta sitten nämä kuvat olivat tuoreita. Vaikka muutos on kulttuurimaiseman pysyvä piirre, oleellisimmat asiat säilyvät maisemassa hyvin pitkään. Varsinkin, jos maisemasta pidetään huolta.

Heikkilän mukaan avoimet viljelymaisemat ovat kulttuurimaiseman perusta, ja perinteinen rakennettu ympäristö on sen kruunu.

ILMOITUS

– Karjatalouden muovaamat kedot, niityt ja muut perinnemaisemat ovat lajistoltaan ja maisemiltaan monimuotoisimpia luontotyyppejämme. Nämä kaikki kulttuurimaiseman tärkeät elementit edellyttävät säilyäkseen vuosittaista työtä, maisemanhoitoa.

– Maisemalla on syvällinen historiallinen ulottuvuus. Siitä voi lukea sen monet vaiheet. Maisema muuttuu koko ajan, hetkestä ja vuodesta toiseen. Silloin kun muutokset ovat hallinnassa, ovat myös maisemanhoidon toimenpiteet oikein mitoitettuja. Kotiseudun maisemat tarjoavat meille kaikille identiteettimme kulmakivet.

Maisemanhoito merkitsee Heikkilän mukaan huolenpitoa ympäristöstä. Maaseudun kulttuurimaiseman säilyminen voi onnistua vain elinvoimaisen maaseudun turvin.

– Koska kulttuurimaisemat ovat koko kansakunnalle yhteisesti tarjoutuva ilon ja innoituksen lähde, niiden vaaliminen ja turvaaminen on meidän kaikkien vastuulla, Heikkilä korostaa. (KU)