Eeva Suorlahti

Siivoojat ovat palkkakuopassa, jota kilpailutus uhkaa syventää entisestään.

Oikeutta siivoojille -liike paheksuu Helsingin kaupungin toimintaa Palmian liikkeenluovutuksen yhteydessä.

Liike ilmoittaa tukevansa Kansan Uutisten Viikkolehdessä 10. heinäkuuta haastateltua siivooja Tiina Tarvaista ja hänen kollegoitaan.

Tarvainen on yksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n mukaan väärin kohdelluiksi tulleista kaupungin omistaman Palmian työntekijöistä.

Oikeutta siivoojille -liikkeen puheenjohtaja Kirsti Kangas pelkää julkisten alojen kilpailutuksen johtavan siivoojien oikeuksien täydelliseen alasajoon.

– Kilpailutus on huipussaan, ja siinä siivoojia viedään kuin pässiä narussa, Kangas toteaa.

ILMOITUS

Julkinen ja
yksityinen kuralla

Oikeutta siivoojille -liike vaatii kuntia ja valtiota toimimaan esimerkkinä työntekijöiden kohtelussa.

Tällä hetkellä julkinen sektori näyttää kuitenkin lähinnä huonoa esimerkkiä, kuten Palmian tapauksessa.

– Jostakin tuntuu aina löytyvän jokin porsaanreikä, jota kaupunki ja kunnat pystyvät hyödyntämään. Miten näin törkeä toiminta on edes mahdollista, Kangas ihmettelee.

Yksityinen sektori ei kuitenkaan ole liikkeen mukaan sen puhtoisempi. Alalla on yleistä jättää maksamatta ylityökorvauksia ja muita lisiä. Alle kahdeksan euron tuntipalkassa tällaiset lovet tuntuvat.

– Suuret yritykset kahmivat pieniä firmoja voittoja saavuttaakseen. Siivoojien oikeuksilla ei siinä ole suurta merkitystä.

Ulkomaalaisia
käytetään hyväksi

Erityishuomiota Oikeutta siivoojille -liike tahtoo kiinnittää ulkomaalaisten työntekijöiden oikeuksiin.

Heistä osa ei edes tiedä, mikä on työehtosopimus.

Liikkeen mukaan ulkomaalaistaustaisilla keikkasiivoojilla on tapana teettää kuudessa tunnissa se työmäärä, johon suomalaisella työntekijällä on aikaa täysi työpäivä.

Kangas kertoo kuulleensa tapauksista, joissa afrikkalaistaustaisille työntekijöille annetaan alue siivottavaksi liian lyhyessä ajassa, jolloin siivooja kutsuu ystäviään tai perhettään auttamaan. Palkkaa ei auttajille tietenkään makseta, koska työntekijä on itse kutsunut heidät paikalle.

– Ulkomaalaisten työntekijöiden kulttuuritaustaa käytetään tieten tahtoen hyväksi, Kangas epäilee.