Timo Soini on Suomessa yrittänyt pestä kätensä puolueensa toiminnassa mukana olevien rasistien ja uusnatsien touhuista. Onpa hän mediapaineessa kutsunut näitä jopa propellipäiksi. Ristiriita puolueen vennamolaisten ja äärioikeistosiiven välillä on sovittamaton.

Veikko Vennamo tuomitsi rasismin, ja oli jopa Euroopan integraation kannattaja. Vennamoa ihaileva Soini ei ole tyhmä. Voi uskoa, että hän on pitkälle samoilla linjoilla oppi-isänsä kanssa. Soinille näyttää poliittisia päämääriä tärkeämpää olevan nyt oma henkilökohtainen menestys puolueensa johtajana, vaikka se tarkoittaisi yhteistyötä vastenmielistenkin tahojen kanssa.

Soinin touhu on puistattavaa. Hän on mukana lietsomassa vihaa heikossa asemassa olevia ihmisryhmiä kohtaan, vain saadakseen enemmän ääniä vaaleissa. Moni painaa Soinin touhut villaisella, koska hän on niin leppoisa ja hauska mies, eikä mikään kiilusilmäinen natsi. Minusta juuri se tekee hänestä ja hänen puolueestaan vaarallisen. Nyt jo on nähtävissä asenteiden tiukkenemista ja viharikosten lisääntymistä Suomessa.

Soini itse on kuitenkin vielä pessyt kätensä puolueväkensä puheista ja teoista. Mediakin on päästänyt miehen lopulta yllättävän helpolla. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että Soini meni uusnatsien ja rasistien ryhmään myös europarlamentissa?

On selvää, että suurin osa europarlamenttiryhmistä ei olisi Soinia ottanut jäsenekseen. Silti on kummallista, että rasismista irti sanoutuva Soini menee uuteen uusnatsien ja rasistien äärioikeiston ryhmään.

ILMOITUS

Soinin uudessa ryhmässä on uusnatsien Slovakian kansanpuolue, joka on mennyt niin pitkälle, että on jopa muokannut oman logonsa Hitlerin natsipuolueen logon näköiseksi. Kreikkalainen puolue on uskonnollisfanaattinen ja rasistinen, ja sitä on syytetty antisemitismistä. Mukana oleva Tanskan kansanpuolue tunnetaan myös avoimen maahanmuuttajavihamielisenä.

Soinin europarlamenttiryhmä ei ole kovin tasapainoinen muutenkaan. Kuuden pienen puolueen lisäksi siellä on kaksi hallitsevaa isompaa puoluetta, joista toinen on Italian pohjoisen liiga. Tämä vihreidenkin europarlamenttiryhmässä mukana ollut Silvio Berlusconin nykyinen tukipuolue on myös kampanjoinut hyvin rasistisilla tunnuksilla.

He ovat lietsoneet avoimesti muukalaisvihaa samanlaisilla valheilla, joita meillä kuulee lähinnä kapakkapuheissa ja nettikeskusteluissa. Tarinoilla siitä, kuinka maahanmuuttajat saavat muita suurempia työttömyystukia ja parempia palveluita, ja kuinka kantaväestön kurjuus johtuu maahanmuutosta.

Koomisena kuriositeettina perussuomalaisten europarlamenttiryhmässä on yksi puolue, jolle rasismi tai äärimmilleen viety nationalismi ei näytä olevan tärkein asia. Hollantilainen äärikalvinistinen reformipuolue, joka on ollut maansa parlamentissa jo lähes sata vuotta osallistumatta kertaakaan hallitukseen. Puolue tavoittelee sellaista hallitusta, joka perustaisi toimintansa ainoastaan raamatun oppeihin. Naisia puolue alkoi ottaa jäsenikseen vasta 2006, kun oikeusistuin uhkasi viedä heiltä puoluetuet.

Parasta Soinin europarlamenttiryhmässä on se, ettei se todennäköisesti tule vaikuttamaan yhteenkään asiaan poliittisen päätöksenteon kautta. Ikävintä ryhmässä on, että se tulee ryhmätukensa avulla lietsomaan vihamielisyyttä ihmisten välille Euroopassa.