KAUHEA KANKKUNEN (The Hangover, USA 2009). Ohjaus: Todd Phillips. Käsikirjoitus: Jon Lucas ja Scott Moore. Kuvaus: Lawrence Sher. Musiikki: Christopher Beck. Pääosissa: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifiarakis, Heather Graham.

Kun elokuvalla on tuollainen nimi, niin se varmasti vetoaa tiettyyn kansanosaan.

Jenkkikomedia päästää nuoret miehet valloilleen polttarisekoilun merkeissä: muisti menee, ja sulhanen lähtee karkuteille. Aikaa kadonneen sulhon löytämiseksi on 48 tuntia, morsian jää taustahahmoksi.

Yhdistelmä ”Las Vegas ja polttarit” voi pelkkänä ajatuksena herättää joko riemun tai kuvotuksen tunteita. Tässä suhteessa kirjoittaja-ohjaaja Todd Phillipsiin (Old School, Starsky & Hutch) voi luottaa: hän on ohjannut typerästä aiheesta herkullisen farssikomedian.

Resepti on epäilemättä varman päälle tehtailtu, mutta Hollywoodissa se on maan tapa.

ILMOITUS

Pidin aikoinaan Phillipsin esikoispitkästä Road Trip (2000), joka on sympaattinen, jotenkin viattomasti roisi nuoriso- ja tiekomedia.

Kauhea kankkunen on hieman samantyyppinen muunnelma ”kadonneen aarteen” jäljityksestä kavereiden kesken.

Ollaan komediassa, joka ei ole niinkään gay kuin guy movie: ei junttimaista äijä-uhoa, vaan autuaallisen hölmöä, mutta taidolla tehtyä ja kevytliitoista jannurainaa.

Road Tripin tavoin Kauhea kankkunen on hyvä osoitus siitä, miten onnistuneet vitsit ja gagit vaativat työstäjäksi osaavan viilarin: kun ajoitukset ja kompositiot ovat kohdallaan, niin siitä se lähtee, viihdyttävä hupiraina.

Jopa Amerikan Matti Nykäsen eli Myke Tysonin osuus laulajana ja oikean yläkoukun antajana on hoidettu oivallisesti.