Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puhui valintansa jälkeisessä linjapuheessaan ylevästi mutta yleisluontoisesti politiikkansa periaatteista. Monet sanat ja ilmaisut vaativat lisäkysymyksiä.

Mitä tarkoitat vasemmistolaisella aatteella?

– Vasemmistoliitto ei voi olla noutopöytä, josta kaikki hakee joitain tiettyjä asioita. Vasemmistoliiton kannat eivät muutu sen mukaan, mistä päin tuulee. Se ei siis ole sellainen perussuomalaistyyppinen puolue, joka poimii paloja sieltä täältä.

Maahanmuuttajat?

– Minulle on tullut erittäin paljon yhteydenottoja, että meidän pitää tiukentaa näkemyksiämme maahanmuuttajiin. Ei se käy. Meillä on niin vahva aatteellinen pohja siinä, että köyhistä pitää pitää huolta ja että köyhiä ei pidä laittaa toisia köyhiä vastaan. Siitä ei saa lipsua.

Uskottava vasemmistolaisuus?

– Uskottavuus äänestäjien suuntaa rakentuu siitä, etteivät meidän päätöksemme ole ristikkäisiä, ettei voida sanoa, että nyt puhutte tuota mutta teitte edellisellä viikolla tätä.

– Se tulee siitä, että kuunnellaan kannattajia ja jäseniä, mitä asioita ne haluavat, että nostetaan ja ihan aidosti nostetaan ja viedään niitä asioita eteenpäin.

– Laajemmin uskottavuus tarkoittaa sitä, että meillä on esittää vaihtoehtoja ja omia ideoita.

Mitä on poliittinen räväkkyys?

– Räväkkä on sitä, että meidän pitää pystyä sanomaan selkeämmin tavoitteemme. Sanoa ne sillä tavalla, että ne myös ymmärretään. Ehkä meillä on ollut taipumusta sanoa asioita liian hienosti ja olla vähän fiksumpia kuin ollaankaan.