OLLI KOHONEN

Pikkuhuuhkajien pelit alle 21-vuotiaiden EM-turnauksessa päättyivät maanantaina Suomen kärsiessä 0–2-tappion Espanjalle Göteborgissa. Näin ollen joukkueen pistesaldoksi jäi pyöreä muna, eikä jatkopaikasta ollut puhettakaan. Viimeisessä ottelussa Pikkuhuuhkajien draivi ei enää ollut kovimmassa tempossaan, ja joukkue oli selkeästi väsynyt. Enää ei nähty samanlaista pallollista dominointia ensimmäisellä jaksolla kuten Englanti- ja Saksa-otteluissa.

Se olikin Suomen parasta antia koko turnauksen aikana. Tosin ikävä kyllä silloinkin viimeinen herkkyys ja osaaminen hyökkäysalueella loisti puutteellaan lukuun ottamatta aivan muutamaa poikkeusta. Ja vastaavasti puolustuksessa muutamat pahat lipsautukset kostautuivat armottomalla tavalla.

Mutta selvästi saattoi huomata sen, että joukkueella oli selkeä peli-identiteetti, jota valmentaja Markku Kanerva kutsuu ”ripeäjalkaiseksi kilpikonnaksi”. Siinä puolustus on järjestelmällistä, ennakoivaa ja nopeaa. Mutta yhtä lailla prässäys on tarvittaessa kovaa myös hyökkäyspäässä.

Tällä kertaa systeemi ei aivan kantanut hedelmää, koska todetulla tavalla hyökkäyspään onnistumiset jäivät kovin niukoiksi. Tulevaisuudessa tilanne lienee kuitenkin toinen, kun Kanervan suojatit valtaavat paikkansa varsinaisessa A-maajoukkueessa. Silloin nuorilla pojilla on enemmän fyysisyyttä otteissaan ja myös kokemusta on karttuneena vyölle. Sitä saa eritoten ulkomailla, ja kuten mediassa on jo pitkin viikkoa hehkutettu, tulee Suomen joukkueesta lähtemään useita pelaajia ulkomaille.

Sinällään turnauksessa erinomaisesti esiintynyttä HJK:n Jukka Raitalaa on viety jopa Manchester Unitediin Patrice Evran korvaajaksi ja yhtä lailla Berat Sadik, Hetemajin veljekset ja Tuomo Turunen löytänevät tiensä yhä komeammille sarjatasoille. Mutta heidän on päästävä myös pelaamaan. Penkillä istuminen ei kehitä ketään kunnolla ja tuo mukanaan himoittua A-maajoukkuekutsua.

ILMOITUS

Ehkäpä siksi nuorukaisten pitää hakea ensimmäiset pestinsä edelleen Ruotsista, Norjasta ja Hollannista ja välttää säntäämistä huippusarjojen reserveihin, vaikka agentit sinne epäilemättä mielellään pelaajia houkuttelevat.

Vakioveikkauksessa palataan täysimittaisella tavalla kesän arkirutiineihin ja suomifutiksen pariin. Lapulla on kolme ottelua Veikkausliigasta ja Ykkösestä sekä seitsemän mittelöä Kakkosesta.

Kuumin taisto pelattaneen Helsingissä, kun HJK:ta vastaan asettuu viime kauden mestari FC Inter. Ottelu pelataan Finnair Stadionin remontin takia Töölön Pallokentällä. Ylemmässä keskikastissa mittelevät joukkueet voivat hyvinkin nyhjätä maalittoman tai vähämaalisen tasapelin, koska HJK:n hyökkäys on ruosteessa ja Interin puolustus puolestaan ei. Varmistetaan risti kuitenkin ykkösellä.

Rovaniemen Palloseura otti ennen kesätaukoa arvokkaan päänahan HJK:sta, mutta pääkaupunkiseudulta yhtä lailla ponnistava Honka ei todennäköisesti anna armoa isännille Susivoudin kentällä. Mika Lehkosuon suojatit riistivät keskiviikkona pisteet komealla tavalla sarjan hänniltä rämpivältä KuPS:sta. RoPS puolestaan otti keskiviikkona takkiinsa Turussa 3–2. Pohjoinen toivonkipinä kuitenkin elää. Kakkonen, joka kannattaa varmistaa ristillä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 28.6. klo 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää:

X(1), 2(X), 1(X), 1, 2, 1, 2, 2(X), 2, 1, 1, X(2), X(2).