Lehtikuva/ Jussi Nukari

Maanantaina Halmstadissa pelatussa alle 21-vuotiaiden EM-kisojen avausottelussa Suomella oli todellinen mahdollisuus näyttää Englannin ylimielisille ammattilaisille taivaan merkit. Toisin kuitenkin valitettavasti kävi, vaikka Pikkuhuuhkajat dominoivatkin vahvasti peliä voittaen esimerkiksi laukaustilaston lukemin 18–6. Mutta valitettavasti se ei riitä.

Englanti onnistui käyttämään hyväkseen harvat maalintekopaikkansa, vaikka suurin osa joukkueen pelaajista taisikin lähteä peliin piskuista Suomea vastaan aivan väärällä asenteella. Mutta niin kuitenkin virheistä rokotettiin suomipoikia. Ottelun lopputulos 2-1 Englannille ei varmasti tyydyttänyt aidosti sinivalkoisia katsojia.

Suomella puuttui nimittäin loppujen lopuksi viimeinen terävyys maalintekopaikoissa, ja muun muassa Teemu Pukki ja Perparim Hetemaj miettivätkin ottelun jälkeen varmasti pitkään missattuja mahdollisuuksiaan.

Silti Pikkuhuuhkajien pelissä on jotain aivan ainutlaatuista, kun miettii suomalaisesta futismaailmaa. Joukkue uskaltaa lähteä vahvasti haastamaan Englannin huippuammattilaisia ja pitämään palloa rohkeasti, vaikka vastustajalla on heittää kehiin muun muassa huipputaitavat hyökkääjät Gabriel Agbonlahor ja Theo Walcott. Jälkimmäinen oli tosin maanantaina hyvä esimerkki siitä, että henki voi joskus voittaa materian.

Kovalla asenteella pelannut HJK:n Jukka Raitala onnistui pimentämään Arsenalin supertähden tyystin omalla vasemmalla laidallaan ja lopputulemana Walcott vaihdettiin pois puoliajalla.

ILMOITUS

Mutta niinhän siinä sitten kävi, että huolimattomuus kulmatilanteessa kostautui. Ottelun ajan komeasti ilmatilaa myös puolustuspäässä hallinnut Manchester Cityn Micah Richards onnistui pukkaamaan pallon Anssi Jaakkolan selän taakse. Suomi ei onnistunut saamaan tasoitusta aikaan, vaikka se pelasikin puoli tuntia ylivoimalla Chelsean Michael Manciennen lennettyä ensimmäisellä puoliajalla pihalle Berat Sadikin kaatamisen takia.

Tästä seuranneen rankkarin upottikin Halmstadin ”oma poika” Tim Sparv Joe Hartin selän taakse ja reilusti yli tuhatpäinen suomalainen fanijoukko sai huutaa sankariensa nimiä kuin viimeistä päivää.

Halmstadin kaupunki onkin ollut varsin sinivalkoinen viime päivät ja suomalaiset näkyvät ja kuuluvat katukuvassa positiivisella tavalla. Sikailumaista hulinaa ei länsinaapurissa ole harjoitettu, vaan rehtiä ja reilua kannustusta, joka on saanut reilusti kehuja muun muassa paikallisessa mediassa.

Pikkuhuuhkajat kohtaavat vielä ainakin Saksan ja Espanjan jäljellä olevissa lohko-otteluissaan. Saksalla on heittää kehiin muun muassa A-maajoukkueen portteja jo nyt kolkutteleva Schalken ykkösmaalivahti Manuel Neuer, joten Sadikilla, Jarno Parikalla ja kumppaneilla tulee olemaan edessään erityisen kova iltapuhde myös Halmstadissa pelattavassa ottelussa.

Espanjalla maaleja on puolestaan takomassa Bojan, joka on jo noussut Barcelonan ykkösmiehistöön. Suomen puolustuslinjan (Raitala – Tuomo Turunen Jonas Portin Joni Aho) onkin oltava tarkempia kuin maanantaina. Espanja ja Saksa eivät nimittäin varmasti lähde peleihin takki auki. Silti joukkueeksi upealla tavalla hitsautuneet Pikkuhuuhkajat ovat jo nyt näyttäneet sellaiset merkit Skånen taivaalle, että heistä kuullaan vielä tulevaisuudessa. Ja paljon.

n

Juhannusviikon vakiorivillä on Norjan, Ruotsin ja Islannin sarjoja sekä Confederations Cupin otteluita. Norjan Tippeliganin kamppailussa kohtaavat Bodö Glimt ja Lilleström, jonka oululaislähtöinen maalivahti Otto Fredrikson joukkueensa selkeä ykkösmaalivahti. Lilleström on vaisun alun jälkeen alkanut voittaaotteluita. Tähän kohteeseen varma kakkonen, vaikka Bodö Glimt ei huono kotijoukkue olekaan.

Yhtä lailla varma kakkonen voidaan laittaa rivin seuraavaan kohteeseen, kun sarjan viimeisenä keikkuva FC Lyn Oslo kohtaa kotonaan Odd Grenlandin.

Etelä-Afrikassa pelattavan Confederations Cupin helmi vakiorivin osalta on Italia–Brasilia. Kummatkin joutuivat tosissaan venymään otteluissaan, kun Brasilia kohtasi tiukasti vastaan hanganneen Egyptin ja Italia USA:n.

Mutta sunnuntaihin asti on jännättävä, ratkaiseeko maanosien kärkimaiden välisen ottelun valtavalla siirtosummalla Real Madridiin siirtynyt Kaka vai pysähtyykö mies Italian puolustuksen pihteihin. Tähän kohteeseen kakkonen ristivarmistuksella.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 21.6. klo 18.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 2, 1(X), 2(1), X(1), 2, 1, 2(X), 2, 1, X(2), X, 1(X).