Viikon kysymys

TUL:n 11. liittojuhlat ovat täydessä käynnissä Tampereella. Tänään torstaina ohjelmassa on mm. beach vollyetä, katukorista, suunnistuksen kuntotapahtuma ja curlingin kokeilua.

Miten liittojuhlien alku on sujunut, lehdistöpäällikkö Irja Appelroth?

– Meillä on takana Starttiviikonloppu, jossa oli muun muassa kymmenen lajin ay-mestaruuskilpailut. Toijala-lentiksessä oli noin 800 pelaajaa. Pirkan pyörilyssä oli ajajia muutamaa vaille kaksituhatta. Tanssiurheluliiton aluekilpailussa oli kolmisensataa tanssijaa. Pompan heiton maailmanmestaruuskilpailussa oli 64 heittäjää.

– Kaiken kaikkiaan starttiviikonloppuun osallistui noin viisituhatta ihmistä.

Kuinka paljon osanottajia on nyt paikalla?

ILMOITUS

– Nyt on menossa Tapahtumien viikko. Siinä on kaikenlaista koko perheen peikkometsästä pesäpalloon ja runokaraokeen. Tiistaina käynnistyivät esimerkiksi Kansainvälisen Työväen Urheiluliiton CSIT:n tenniskisat, joissa on suomalaisten ohella osallistujia Tanskasta, Ranskasta, Itävallasta, Brasiliasta ja Liettuasta.

– Leirillä on reilu kolmesataa osallistujaa.

Mutta huipentuma eli ensi viikkoloppu pääjuhlineen on vasta edessä. Mitä silloin on ohjelmassa?

– Tänään avautuu Tampereen keskustorilla Kisatori, jossa huomenna perjantaina pidetään liittojuhlien viralliset avajaiset. Niitä edeltää samassa paikassa nuorisokonsertti. Perinteinen veteraanien tapaaminen taas on kello 16 Tampere Areenalla.

– Huomenna käynnistyvät myös pääjuhlan yhteisesitysten harjoitukset.

– Lauantaina jatkuu niin lajitoiminta kuin yhteisharjoituksetkin. Sitten on kaikenlaista: laitesukelluksen esittelyä ja kokeilua, Tampereen kulttuurikävelyä, saapaskisaa.

Pääjuhla on myös lauantaina?

– Kyllä. Kulkueen järjestäytyminen alkaa kello 16.30 Hämeenpuistossa lähtee sieltä kello 18 Tampereen stadionille, jossa pääjuhla alkaa kello 19. Siinä esiintyy kaikkiaan noin 2 500 voimistelijaa, urheilijaa ja sirkuslaista. Nuorimmat esiintyjät ovat parivuotiaita.

– Kun siitä selvitään, niin sitten on vielä kansanjuhla keskustorilla ja ravintola Gloriassa.

– Sunnuntaina jatkuu vielä lajitoiminta

Tarjontaa on aika paljon. Mitä kannattaisi bongata?

– Toivottavasti kaikki tulevat kulkueeseen mukaan, TUL:n seurojen ihmiset mielellään lippuineen, ja ennen kaikkea pääjuhlaan. Se on varmaan kokemus, jota ei toiste näe. Ainutkertainen kokemus.

– Perjantai-iltana klo 20 olevaan liikuntanäytökseen Tampereen Työväen Teatterissa kannattaa ilman muuta mennä, vaikka se onkin ainoita tapahtumia, joissa on erillinen pääsymaksu. Yleensä kaikkiin tapahtumiin pääsee kisapassilla.