Melkein on itkettänyt, kun on lukenut erilaisista keskusteluista analyyseja siitä, minkä värinen punainen Vasemmistoliiton vaalijulisteessa olisi pitänyt olla, jotta eurovaaleissa olisi voitettu. Sen lisäksi vaaditaan uudistumista ja uusia ideoita. Niin, ja tietysti puoluejohtajaa vaihtoon ja sehän nyt tapahtuukin pian sen jälkeen, kun yksi uskova nimitti vahvimman seuraajaehdokkaan Messiaaksi: Odotuksissa on ihmetekoja ennen ristiinnaulitsemista.

Puoluekenttä ja aktiivit ovat nyt olleet sunnuntai-illasta lähtien kovin näreissään siitä, että Vasemmistoliitto hävisi eurovaalit ja menetti europarlamentaarikon paikan. Sitä ennen asia kiinnosti vain harvoja: 20 ehdokasta, joista melkein kaikki raatoivat hullun lailla vaalituloksen hyväksi, heidän tukiryhmänsä ja muutama muu sekä pari ihmistä puoluetoimistossa.

Eduskuntaryhmästä saatiin vaaleihin kolme ehdokasta: kolmesta naiskansanedustajasta kaksi, 14 mieskansanedustajasta yksi. Puoluejohdon neljästä henkilöstä kaksi asettui ehdolle, ne kaksi tuntemattomampaa, sattumoisin naisia kumpikin.

Sitoutumisen asteesta puolueessa kertoo hyvin esimerkiksi Pohjois-Suomen tilanne: yksi toisensa jälkeen kieltäytyi ehdokkuudesta ja vähän ennen vaaleja onnistuttiin houkuttelemaan ehdokkaaksi lähes tuntematon nainen. Saara Hartzell teki sitten pienellä vaalibudjetilla ja ystäviensä avulla pikakampanjan ja keräsi 1 398 ääntä. Se oli hyvä tulos siinä tilanteessa.