Paavo Arhinmäki asettuu odotetusti ehdolle Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi.

– Ilmoitin jo keväällä olevani valmis puheenjohtajaehdokkaaksi 2010 puoluekokouksessa. On luonnollista, että asetun ehdolle puoluevaltuuston ylimääräisessä kokouksessa.

Varapuheenjohtajana Arhinmäki johtaa puoluetta Korhosen erottua. Arhinmäki sanoo ymmärtävänsä ja arvostavansa Korhosen päätöstä tarjota puolueelle mahdollisuus valita uusi puheenjohtaja. Hän katsoo Korhosen teon olevan osoitus ryhdikkyydestä, mutta korostaa myös omaa vastuustaan EU-vaalitappioon.

– Eihän vaalitappiota voi yhden ihmisen niskaan kaataa. Samalla tavalla minä olen varapuheenjohtajana kritiikin alla. Työvaliokunta on yhdessä päättänyt vaalistrategiasta ja kampanjasta.

Vasemmistoliiton ongelmat ovat nyt syvällä, eikä Arhinmäen mukaan ole muuta mahdollisuutta kuin uuden Vasemmistoliiton luominen. Se on edessä ja sitä työtä johtamaan hän on valmis.

ILMOITUS

Arhinmäki toivoo, että nyt ymmärrettäisiin laajalti mikä käsillä olevassa tilanteessa on oleellista.

– Puolueen tilannetta ei auta mihinkään vain yksien kasvojen muuttaminen. Kukaan ei yksin pysty puolueen muutosta aikaansaamaan. Teesini on ollut ja on nyt entistä selkeämmin se, että muutoksen pitää lähteä jäsenistä, kannattajista, tukijoista ja tsemppareista. Sitä kautta uuden rakennustyö on Vasemmistoliitossa mahdollinen.

Arhinmäki on jo tuonut esille arvioitaan siitä, millaisten asiakysymysten kanssa puolueen tulisi tulla marssia esiin, mutta hän korostaa katsovansa, että se mitä Vasemmistoliitto nyt tarvitsee on niin sisäinen kuin ulkoinenkin keskustelu.

– Minä olen ottanut esille teemoja, jotka paljolti liittyvät tarpeeseen reagoida tilanteeseen koko ajan heikkenevässä työelämässä, Sosiaaliturvajärjestelmä on tehtävä sellaiseksi, että se vastaa muuttuneisiin työelämän haasteisiin.

Mikä muuttuu, jos Paavo Arhinmäki johtaa puoletta ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen?

– Puolueessa lähdettiin jo ennen Maran eroilmoitusta siitä, että puoluetta lähdetään määrätietoisesti muuttamaan. Minä pyrin tuomaan suorasanaisuutta ja räväkkyyttä, sitä nyt ainakin.

– Politiikkamme ei ole ollut edes kannattajiemme mielestä uskottavaa. Siihen on saatava muutos. Emme ole pystyneet yhdistämään toiminnassamme sosiaalisuutta ja ekologisuutta. Siinä onnistuminen on todella suuri haaste. Siihen meidän on tartuttava todella väkevin keinoin.

– Meidän on uskallettava haastaa entistä paremmin voimakkaammin nykyinen järjestelmä. Meidän on kyettävä luomaan sille vaihtoehtoja, varsinkin talousjärjestelmälle, joka on vienyt lamaan Suomen ja koko maailmaan.