Puoluesihteeri Sirpa Puhakka toivoo, että puheenjohtajaehdokkaita on kahden viikon kuluttua kokoontuvan Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa mahdollisimman monta.

– Nimiin en ota kantaa. Se ei kuulu tehtäviini, mutta on hyvä, että työvaliokunta ryhtyi toimeen välittömästi. Nyt tarvittiin ja tarvitaan nopeita päätöksiä.

Puhakka kertoo Vasemmistoliiton työntekijäkaartin istuneen tiistaina pitkän työpäivän. Vaalien analysoinnissa jouduttiin toteamaan, että puolueella oli eurovaalissa ehdolla 20 hyvää ehdokasta, mutta joukon valtakunnallinen tunnettavuus ei kuitenkaan ollut sitä luokkaa, että paikka parlamentissa olisi saatu.

Puolueväen vaalityöhön innostaminen kärsi siitä, että Euroopan unioni ilmeisesti koetaan Vasemmistoliiton kannattajakunnassa edelleen kaukaiseksi asiaksi. Puhakan mukaan oli selvästi nähtävissä, että aktiivien innostus oli eri puolilla maata huomattavasti matalampi kuin kunnallis- ja eduskuntavaaleissa.

– Töitä teki erittäin innokkaasti pieni joukko, mutta valtaosa jätti nämä vaalit väliin.

ILMOITUS

Samoin kuin Paavo Arhinmäki, Sirpa Puhakka korostaa puoluejohdon johtaneen vaalityötä yhteen hiileen puhaltaen.

– Kaikki päätökset tehtiin yhteisvoimin, joten tappiotuloksesta on täysin väärin syyttää yhtä ihmistä.

Puhakka sanoo ymmärtävänsä Martti Korhosen turhautumisen.

– Kuten hän itsekin sanoi, toimintaedellytykset puheenjohtajana syötiin käydyllä keskustelulla pois.

– Työ puolueen pelastamiseksi on jo aloitettu, korostaa Sirpa Puhakka.

Tehtävään tarttuminen rivakasti on hänestä sitäkin tähdellisempää, kun kyseessä on puoluejärjestön kaltainen koneisto, jossa nopeisiin liikkeisiin ei oikein ole totuttu.

Puolueen poliittista ja järjestöllisistä linjauksista vastuuta kantava puoluesihteeri kehottaa muistamaan, että uudistusinnosta huolimatta perusasiat saadaan puoluejärjestelmässä kuntoon varsin hitaasti.

– Tällainen yksittäinen kasvojen vaihto ei muuta tätä totuutta miksikään. Sillä ei puoluetta pelasteta. Näin se vaan on.

– Tämä järjestö pitää kerta kaikkiaan saada aktivoitumaan.