Vaikka luut joskus ryskyvät pallopeleissä, niin tuoreen tutkimuksen mukaan vauhdikkaat pelit myös vahvistavat luita, jotka ovat alttiina kaatumisen aiheuttamille murtumille.

Terveystieteiden maisteri Riku Nikander Jyväskylän yliopistosta on tutkinut liikuntakuormituksen ja luun rakenteen välisiä suhteita. Nikanderin fysioterapian väitöstutkimus tarkastetaan 12. kesäkuuta.

Nikander selvitti, minkä tyyppistä liikuntaa harrastavilla kilpaurheilijoilla on vahva luuston rakenne. Eri lajien urheilijoilta tutkittiin erityisesti reisiluun kaulan luuntiheyttä.

Tutkimus osoitti, että maltillinen, suunnanmuutoksia ja vauhdikkaita kiihdytyksiä sekä jarrutuksia sisältävä liikunta vahvistaa reisiluun kriittisiä kohtia ja siten ehkäisee lonkkamurtumia. Tällaisen liikunnan on aiemmin todettu kehittävän myös lihasvoimaa, ketteryyttä sekä tasapainoa.

– Vauhdikkaat tanssit, maila- ja pallopelit sekä voimistelu ovat erityisen tehokkaita ehkäisemään murtumia, koska ne vaikuttavat monipuolisesti ja ehkäisevät sekä luukatoa että kaatumisia, Nikander suosittelee. (KU)