SAK:laisen Paperiliiton liittokokous pohtii keskiviikkona teollisuusliittojen unionia, joka olisi kevyempi versio viime viikolla kaatuneesta TEAM-liitosta.

UP-uutispalvelun tietojen mukaan liittojen yhteistyön tiivistämistä esitetään kymmenissä liittokokoukselle tehdyissä aloitteissa.

Myös puheenjohtaja Jouko Ahonen (sd.) kertoi UP:lle tiistaina ottavansa asiaan kantaa.

– TEAM:n kaatuminen avasi uusia ovia liittojen yhteistyölle. Tulen käyttämään puheenvuoron siitä, olisiko muilla teollisuusliitoilla halua unioniin.

Yhteistyö voi
tiivistyä piankin

Unioni-malli oli alkuvaiheessa mukana myös keskusteluissa, jotka myöhemmin johtivat TEAM-liiton suunnitteluun. Silloin myös Paperiliitto oli hankkeessa mukana. Se vetäytyi kuitenkin, kun yhteistyössä päädyttiin liittofuusioihin.

ILMOITUS

Ahosen toivoma unioni olisi itsenäisten liittojen yhteenliittymä.

Liitot pitäisivät edelleen kiinni omaisuudestaan ja neuvottelisivat omat työehtosopimuksensa.

– Tukitoimintoja, lakiasioita, tutkimusta ja tiedotusta voitaisiin yhdistää. Laitehankintojakin voitaisiin tehdä yhdessä ja työttömyyskassat voitaisiin laittaa yhteen. Unionin liitoilla voisi olla myös yhteiset toimitilat.

Ahonen toivoo, että mahdollisimman moni liitto lähtisi mukaan unioniin. Jotakin yhteistä voitaisiin hänen mukaansa löytää jo muutamassa kuukaudessa.

Ahonen arvelee, että unionimallikin saattaa jossakin vaiheessa johtaa liittofuusioihin.

– Alkuvaiheessa unioni kuitenkin vähentää fuusiopelkoja.

Myös Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Vesa Mauriala arveli viime viikolla UP:n haastattelussa, että unioni voisi olla yksi malli yhteistyön tiivistämisessä.

Ahonen jatkanee
puheenjohtajana

Paperin liittokokouksessa keskustellaan myös ainakin tes-kuvioista, koska viime kierroksen äänestyksellä hyväksytyt ratkaisut ovat sittemmin puhuttaneet paljonkin.

Esiin noussevat myös elinkeinopolitiikka ja alan tilanne muutenkin. Paperityöläisten määrä on vähentynyt päättyvällä liittokokouskaudella
6 500:lla. Töissä on tällä hetkellä noin 20 000.

Liittokokous valitsee myös liiton johdon. Puheenjohtajana jatkanee Jouko Ahonen.